fbpx Nasjonal avgangsprøve for sykepleierstudenter? Hopp til hovedinnhold
For eller mot:

Nasjonal avgangsprøve for sykepleierstudenter?

NSF Student støtter et pilotprosjekt med nasjonal prøve for avgangsstudenter i alle teoretiske emner omtalt i forskrift til rammeplan for sykepleierutdanning.

På årsmøtet i 2011 gikk NSF Student inn for at det gjennomføres et pilotprosjekt med nasjonale prøver blant avgangsstudentene i sykepleie. Årsmøtet består av tillitsvalgte studenter fra alle landets sykepleierutdanninger, og representerer over 90 prosent av alle sykepleierstudentene i Norge.

Si din mening her.
 



Ja-argumentene

* Bidrar til klarere erkjennelse av behovet for å heve kunnskapsnivået ved skolen.

* Studentene får en unik mulighet til å få målt kunnskapen sin rett før de skal ut i yrket.

* Felles testing av kunnskap vil avsløre eventuelle variasjoner mellom skolene.

* Testen vil vise om studentene lærer det samme på alle sykepleierutdanningene.

 

 

Bakgrunnen er at sykepleierstudenter opplever et gap mellom kravene til måloppnåelse for utdanningen og den kompetansen studentene har etter endt utdanning. Norge har i dag 28 ulike fagplaner, en for hver utdanningsinstitusjon, og kartlegginger viser at det er store variasjoner mellom studiestedene i hvordan studentene evalueres i løpet av utdanningen.

NSF Student mener det er viktig å forsøke å måle i hvilken grad studenten har nådd målene for utdanningen. Slik det er nå er det ingen måte å finne ut om studenter lærer det samme på alle sykepleierutdanningene. Målet med pilotprosjektet er å danne grunnlag for felles testing av kunnskap på alle sykepleierutdanninger, og eventuelt se variasjoner mellom skolene.

Testen er en totimers multiple-choice. Det er et skjema hvor studenten skal krysse av for det svaret man mener er rett. Spørsmålene vil kunne omhandle sykepleiefag, naturvitenskap, etikk osv.

I brev til alle avgangsstudenter som har sagt ja til å delta i pilotprosjektet skriver NSF Student blant annet:

«Vi som er studentrepresentanter i arbeidsgruppen er veldig fornøyd med oppgavesettene som er utarbeidet, det er veldig gode case hvor vi får vist kunnskapene våre bredt, og hvor vi får svare ut ifra en reell pasientsituasjon. Det vil alltid være noen begrensninger i hva man kan teste med denne metoden. Men vi mener uansett at det er viktig å teste det som går an å teste, fremfor ikke å gjøre noe. Det vil selvsagt ikke være sånn at resultatet av denne testen gir et komplett bilde av alle dine kunnskaper og ferdigheter.»

 

Nei-argumentene

* Målstyrte skoler fører til et altfor smalt kunnskapsnivå og dårligere kvalitet på opplæringen.

* Skolene presses inn i en meningsløs rangering og konkurranse om testresultater.

* Lærerne føler seg presset til å legge om undervisningsopplegget for å drille studentene i forkant av tester.

* Skolene har lite nytte av testene.

 

 

Ifølge NSF Student er det svært viktig at så mange avgangsstudenter som mulig deltar på testen. Studentene vil på den måten gi et viktig bidrag til arbeidet med å styrke kvaliteten på nyutdannede sykepleiere.

Testen er ikke av en slik karakter at studentene skal pugge spesielle deler av pensum før man tar den. Hensikten er at man skal svare ut ifra den kunnskapen man faktisk har når sykepleierutdanningen er slutt, og at testen ikke krever spesielle forberedelser. Studentene bør se på det som en unik mulighet til å få målt kunnskapen sin rett før de skal ut å praktisere yrket, ifølge NSF Student.

Resultatene av testen vil bli distribuert til den enkelte skole, og alle som deltar vil få vite sitt resultat. Men siden dette er et pilotprosjekt vil resultatet ikke komme på vitnemålet eller ha noen betydning for autorisasjon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse