fbpx Hva har pasienter krav på? Hopp til hovedinnhold

Hva har pasienter krav på?

En innbygger i Oslo kommune mottar hjemmesykepleie. Om sommeren vil osloborgeren dra på hytta i Kragerø. Hva kan han kreve?

Ifølge Anne-Lise Kristensen, som er helse- og sosialombud i Oslo, har pasienter som vil feriere på hytta samme rettigheter i feriekommunen som i hjemkommunen, men søk i god tid slik at feriekommunen kan planlegge i forhold til sine tjenester, oppfordrer Kristensen.


Lovverk og sånn

– Betyr det at osloborgeren kan kreve å få samme tilbud av Kragerø kommune som vedkommende får i Oslo?

– Kragerø avgjør hvilket tilbud de mener er forsvarlig, men det bør jo rimeligvis være ganske likt, sier hun og refererer til pasient- og brukerrettighetsloven og helse- og omsorgstjenesteloven.

– Pasienten kan ikke kreve det samme tilbudet, men har rett til nødvendig helsehjelp på et forsvarlig nivå, sier Kristensen.

– Følger pengene pasienten fra Oslo? Eller må Kragerø dekke utgiftene?

– Kragerø må dekke utgiftene til hjemmesykepleie og kan kreve egenandel for praktisk bistand. Dette er hjemlet i helse- og omsorgstjenesteloven paragraf 3-1, sier hun.


Kan variere

– Vet dere om alle landets kommuner har samme praksis?

– Alle kommuner må følge ovennevnte lovgivning. Det er likevel mulig at kommuner kan vurdere behovet for helsehjelp ulikt. Begge tilbudene kan likevel ligge over forsvarlighetskravet, selv om tilbudene blir litt forskjellige. Vi har imidlertid ikke grunnlag for å svare på dette da vi primært har saker fra Oslo, sier Anne-Lise Kristensen, helse- og sosialombud i Oslo.

Les også: Nå kommer sommerpasientene

Les også: Kommuner vi elsker om sommeren

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse