fbpx NSFs historie i to bind Hopp til hovedinnhold

NSFs historie i to bind

FORFATTERE Professor Ole Georg Moseng og PhD Ellen Cathrine Lund er forfatterne bak NSFs 100-årige historie (Foto: Erik M. Sundt).

I dag lanserer Norsk Sykepleierforbund organisasjonens 100-årige historie i to bind.

Den 24. september i 1912 samlet Bergljot Larsson 44 kvinner for å stifte Norsk Sykepleierskeforbund. Pionerarbeidet som her ble satt i system av 45 kvinner fra middelklassefamilier rundt omkring i Norge, har preget norsk helsetjeneste fram til i dag.

Hundre år etter har sykepleiere høyskoleutdanning og offentlig autorisasjon. Veien fram til dagens posisjon har vært krevende både fagpolitisk og interessepolitisk. Utfordringer, kriser, resultater og konflikter er nå samlet mellom to permer.

Bind 1 "Framvekst og Profesjonalisering" er skrevet av professor Ole Georg Moseng, mens PhD Ellen Cathrine Lund er forfatter av bind 2 "Virke og Profesjon". Her presenteres nye og ikke tidligere publiserte historier om utviklingen av faget sykepleie gjennom 100 år.

 

Les professor Øivind Larsens anmeldelse av bind 1 "Framvekst og Profesjonalisering".

 

Les professor Kari Wærness sin anmeldelse av bind 2 "Virke og Profesjon".

 

Les intervju med forfatterne "I dypet av Sykepleierforbundet".

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.