fbpx Kan få ambulanse-autorisasjon Hopp til hovedinnhold

Kan få ambulanse-autorisasjon

Arkivfoto:. Bjørn Arild Østby

Retningslinjer for sykepleiere som vil ha autorisasjon som ambulansearbeider er på plass.

For to år siden søkte to sykepleiere autorisasjon som ambulansearbeider og fikk avslag av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH). Sykepleierne klaget på til Helsepersonellnemnda. Der fikk de medhold på grunn av den dokumenterte utdanningen og erfaringen de hadde opparbeidet seg. Medholdet i klagen ble knyttet til helsepersonellovens paragraf 48C. Den som omfatter de som «på annen måte har godtgjort å ha den nødvendige kyndighet».

 

Krevde rydding

– Dette førte til at det ble åpnet for en ny praksis hvor sykepleiere kunne få autorisasjon som ambulansearbeidere. Vi måtte endre vår praksis for å tilfredsstille Helsepersonellnemndas avgjørelse om å kunne kvalifisere for autorisasjon uten fagprøve, forteller informasjonskonsulent i SAFH, Magnus Karlsrud Dahlen.

For å skape nødvendig ryddighet og forutsigbarhet rundt dette, har SAFH arbeidet med å avklare hvilket løp sykepleiere må følge for å oppnå «nødvendig kyndighet» uten fagprøve.

– Da Anne Herseth Barlo ble ansatt som direktør i mai 2011 ble det skapt fortgang i arbeidet. De retningslinjene som nå ligger på bordet er avstemt med Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin (NAKOS), sier Karlsrud Dahlen.

 

Rettelse

Feil: Helsepersonell kan bare ha en autorisasjon. Man må velge. Hvor mange sykepleiere som har søkt eller fått autorisasjon som ambulansearbeider, har ikke SAFH oversikt over.

Riktig: SAFH opplyser at det er riktig som flere kommenterer: Det er mulig å ha flere autorisasjoner.

SAFH har nå gått manuelt igjennom sine lister og funnet at omlag 17 sykepleiere fikk autorisasjon som ambulansearbeider i 2010, og 18 i 2011.

– I vårt saksbehandlingsregister kan vi ikke se om ambulansearbeidere har fått autorisasjon på bakgrunn av fagbrev eller om de har fått direkte autorisasjonen slik retningslinjene skisserer, sier Karlsrud Dahlen.

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.