fbpx Vil granske hpv-tester Hopp til hovedinnhold

Vil granske hpv-tester

Gynekologer slår alarm om at kvinner har fått kreft til tross for negativ hpv-test. Stortingspolitiker Sonja Sjøli krever granskning av alle forhold ved hpv-testene.

 

Tre kvinner har utviklet kreft etter at de testet negativt på en hpv-test. Det skrev Dagens Medisin i går. Norsk gynekologisk forening ber Helsetilsynet ta tak i saken.

 

Norsk test

Uenigheten har vært stor om hvilke tester som er best egnet til å plukke ut kvinner med risiko for livmorhalskreft. Temperaturen har vært høy rundt bruken av testen til den norske produsenten Norchip.

Motstanderne av testen mener den er uforsvarlig å bruke, tilhengerne mener den er mest treffsikker.

 

Vil ha slutt på krangel

Sonja Irene Sjøli, som har fulgt den tilspissede hpv-krangelen det siste året, sier til Dagens Medisin at den faglige uenigheten har vært frustrerende for henne som politiker.

- Det som har vært viktig er at fagmiljøene sørger for at kvinnene får det best mulige tilbudet, og den beste behandlingen og oppfølgingen, sier hun.

Hun sier at hun ikke har fagkunnskap til å mene noe om testene.

- Denne usikkerheten og kranglingen om så alvorlige forhold i fagmiljøene kan vi ikke akseptere, sier hun til Dagens Medisin.

 

Vil ha alt på bordet

Hun ber Helsetilsynet se på alle forhold ved hpv-testene og snakke med alle involverte.

- Begge fagmiljøene må bli hørt slik at all faktisk uenighet kommer på bordet og blir ryddet opp i, sier hun, ifølge Dagens Medisin.

 

Ikke lenger godkjent

Norsk gynekologisk forening har i flere år advart mot Norchips hpv-test. Testen er heller ikke lenger godkjent.

Men blant annet flere patologer har vært sterkt uenige i gynekologenes argumenter. Uenigheten har ført til at saken to ganger har kommet på helseministerens bord.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse