fbpx – Flere må dø alene Hopp til hovedinnhold

– Flere må dø alene

Flere og flere pasienter må dø alene på grunn av innsparinger, sier sykepleiere til NRK.

I morges var døden på sykehus tema i NRK-nyhetene.

Ifølge nyhetskanalen forteller flere sykepleiere på de største sykehusene at stadig flere pasienter dør alene fordi pleierne ikke har tid til å ta se av dem.

Jane Monsen, sykepleier og tillitsvalgt på Ahus, sier i dag til NRK at det tidligere var en uskreven regel at dødende pasienter skal ha fastvakt, men at regelen ikke eksistere på hennes avdeling lenger.

 

– Jeg synes det er trist at ingen er til stede når en 80 år gammel dame uten pårørende tar sitt siste åndedrag, sier Monsen til NRK.

 

På farten
Eli Dahl, sykepleier og hovedtillitsvalgt på kirurgisk avdeling i Helse Bergen forteller at det på travle dager er en kamp å kunne være der for pasienter som ligger fot døden.

– Du står egentlig med én fot inne på rommet hos den døende og én fot ute i korridoren. Det er helt forferdelig overfor den døende at de kan måtte avslutte livet alene, sier hun til NRK.

 

Eksistensielt behov
Ifølge sykepleiernes etiske retningslinjer har alle rett til å slippe å dø alene.

Sykepleier og professor ved Diakonhjemmet høgskole Liv Wergeland Søbye sier til NRK at rundt 10 prosent må dø alene på sykehus, fordi noen dødsfall skjer uventet.

Hun hadde ønsket at tallet var null.

– Kroppskontakt og det å ikke stå alene overfor noe så eksistensielt som å forlate denne verden, ligger dypt i oss, sier hun til NRK.

Det er trist at ingen er til stede når en 80 år gammel dame tar sitt siste åndedrag.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse