fbpx Hpv-bivirkninger som forventet Hopp til hovedinnhold

Hpv-bivirkninger som forventet

Over 70 prosent av jenter født i 1997, 1998 og 1999 har fått minst én dose med hpv-vaksinen Gardasil. Legemiddelverket har fått 316 bivirkningsrapporter.

Legemiddelverket har siden vaksineoppstart i 2009 fått rapport om 19 mistenkte alvorlige bivirkninger. Siden september er det rapportert om fire.

- I all hovedsak er disse jentene i bedring, opplyser Ane Simensen, forsker i seksjon for legemiddelovervåkning hos Legemiddelverket.

 

Sammenheng

Bivirkninger regnes som alvorlige når de medfører innleggelse i sykehus, regnes som en medisinsk viktig hendelse, gir betydelig nedsatt funksjonsevne eller –kapasitet, livstruende sykdom eller død. Det er ingen rapporter om dødsfall i Norge som knyttes til vaksinen.

Ifølge Simensen dreier de alvorlige tilfellene seg om reaksjoner førte til at jentene ble lagt inn på sykehus, som for eksempel kramper, besvimelse, pustebesvær eller allergi.

I flere av sakene er det usikkerhet om bivirkningene skyldes vaksinen eller andre ting.

 

Ingen endring

De vanligste bivirkningene av Gardasil er blant annet hevelse eller ømhet i armen der vaksinen er satt, feber, hodepine, kvalme og oppkast, diare og magesmerter.

- Det er ikke uvanlig at vi ser reaksjoner som skyldes ubehag ved vaksinering eller de psykiske omstendigheter rundt, forteller Simensen.

- Kvalme og besvimelse kan være eksempler på det.

Legemiddelverket fortsetter å følge nøye med på mulige bivirkninger av Gardasil.

- Men vi ser ingen grunn til å endre anbefalingene våre for denne vaksinen ut fra de bivirkningsrapportene vi har fått, sier Ane Simensen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse