fbpx Frikjent for pasientdød Hopp til hovedinnhold

Frikjent for pasientdød

En svensk nødsentralsykepleier anklaget for grov uaktsomhet med døden til følge, ble i går frikjent. Men han får skarp kritikk for å ha latt være å sende ambulanse til pasienten.

23-årige Emil Linell ringte flere ganger til SOS alarm i Stockholm om morgenen 30. januar, ifølge Vårdfokus, som har fulgt saken siden i vår.

Pasienten hadde pustevansker og fortalte til sykepleieren (52) at han besvimte så fort han reiste seg. Han ba om å bli hentet av ambulanse. Men sykepleieren vurderte at mannen hadde panikkangst eller andre psykiske problemer og sendte derfor ingen ambulanse.

Sykepleieren informerte legeambulansen, og legen ringte til mannen, men gjorde ikke noe mer siden han ikke fikk svar. Siden fant naboen Linell livsløs i døråpningen. og kontaktet SOS alarm. Gjenopplivning ble prøvd, men livet sto ikke til å redde.

Dødsårsaken var sprukken milt, ifølge Nytt24.

 

–  Straffbar handling
I juli ble sykepleieren tiltalt for grov uaktsomhet. 14. november startet rettssaken. I går ble han frikjent.

Stockholm tingrett retter likevel sterk kritikk mo sykepleieren. Retten mener at han uten tvil burde ha sendt ambulanse og at det er straffbart at han ikke gjorde det, skriver Vårdfokus. Men tiltalen dreide seg om det var sykepleierens uaktsomhet som førte til pasientens døde. Retten fant det ikke bevist at dette var årsaken til at Emil Linell døde, fordi han var svært syk.

 

–  En skam
Linells mor sier til dn.se at dommen er en skam for det svenske samfunnet og at familien vil anke saken.

 

– Det har vært et åtte måneders helvete, sa sykepleieren til Vårdfokus en time etter at dommen falt.

– Det er deilig å bli frikjent.

Han fastholder at han har fulgt medisinsk indeks, og at han landet på prioritet 3 fordi han trodde pasienten hadde panikkangst. Men i ettertid ser han at han gjorde en feilbedømning.

– Men telefonrådgiving handler om her og nå.

 0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse