fbpx Ufrivillig deltid ved OUS Hopp til hovedinnhold

Ufrivillig deltid ved OUS

- NSF på OUS får mange bekymringsmeldinger knyttet til ufrivillig deltid, sier Merete Norheim Morken.

Det er få ufrivillig deltidsansatte ved Oslo universitetssykehus, ifølge en ny undersøkelse.

- Den gir ikke et rett bilde av situasjonen, mener foretakstillitsvalgt Merete Norheim Morken.

Undersøkelsen omfatter 2 800 fast ansatte som jobber deltid ved Oslo universitetssykehus (OUS). Av de1 800 som svarte var det kun 150 som sa at de jobbet ufrivillig deltid. Totalt jobber det rundt 20 000 ved OUS. Undersøkelsen er gjennomført av sykehusledelsen ved OUS og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

- Oslo sykehusene har sett verdien av å ansette sykepleiere i fulle stillingene og er ikke blant værstingene når det gjelder deltid. Vi er derimot bekymret for hva som skjer framover da flere avdelinger nå øker andelen deltidstillinger som følge av at bemanningen skal ned, sier Morken.

Hun mener en stor svakhet ved deltidsundersøkelsen er at den ikke kartlegger begrunnelsen for at ikke flere ønsker å øke sin stillingsbrøk. 

 

Ufullstendig bilde

- I undersøkelsen ble det spurt om den som jobbet ufrivillig deltid kunne øke stillingsbrøken sin innen 4 uker, noe vi vet ikke vil være enkelt for alle. Man organiserer gjerne livet sitt etter den stillingsbrøken man har, blant annet med barnepassordninger. For mange vil det ta lenger tid enn fire uker å områ seg, sier Morken.

Videre ble spørreundersøkelsen kun sendt til fast ansatte som på undersøkelsestidspunktet jobbet deltid. Det vil si at de som for en kortere periode var i vikariat som tilsa full stilling, ikke var inkludert

- Spørreundersøkelsen ble også bare sendt til fast ansatte. Vi vet at deltidsandelen i sykehuset er høy blant vikarer. Nyutdannede sykepleiere går ofte flere år i vikariater før de får tilbud om fast stilling, og med tanke på at disse ofte er i en etableringsfase, hvor man har behov for full lønn, kan man forvente at mange av dem ville ønsket full stilling. NSF på OUS får mange bekymringsmeldinger fra denne gruppen knyttet til ufrivillig deltid, sier Merete Norheim Morken. 

Foretakstillitsvalgte er også bekymret for at mange ikke lenger orker å jobbe fulltid fordi det er for belastende.

Kartlegger ikke hvorfor ikke flere ønsker å øke sin stillingsbrøk.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.