- Urimelig og uheldig
På infeksjonsavdelingen på Ullevål lærer erfarne Aker-sykepleiere opp nyansatte, som har fått 35 000-kronerstillegget de selv ikke får.
Sykepleierne som har blitt overført fra Aker til Ullevåls infeksjonsavdeling i forbindelse med sammenslåingen av Oslo-sykehusene, sier nå opp jobben. Grunnen er at de ikke får lønnstillegget Ullevål-sykepleierne har.
For å rekruttere
På infeksjonsavdelingen på Ullevål ble det for mange år siden innført et rekruteringstillegg. Dette er ikke en del av den såkalte B-avtalen, forklarer Merete Norheim Morken, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund på Oslo universitetssykehus til sykepleien.no
I Dagsavisen i dag forteller sykepleierne om store lønnsforskjeller mellom kolleger på infeksjonsavdelingen. De er lei av å bli behandlet som annenrangs ansatte. Det er særlig tillegget på opp til 35 000 kroner som setter sinnene i kok, men også flere ulikheter i avtalene de Aker-ansatte er bundet av, som gir dem dårligere arbeidsvilkår.
- Det er veldig urimelig og uheldig at man gir bedre lønn til nyansatte enn til erfarne sykepleiere fra Aker, sier Morken til sykepleien.no
Tillegget er ikke et risikotillegg som Dagsavisen skriver, men et rekrutteringstillegg på opp til 35 000 kroner i året, som også blir tilbudt nyansatte på avdelingen.
Halvparten sluttet
Det er 10 sykepleiere som er overført fra Aker til denne Ullevål-avdelingen. Til nå har 4 allerede sluttet, og flere planlegger det samme. Det er disse som i dag står frem i Dagsavisen.
- Jeg har 10 års erfaring og får ikke tillegget, mens de nyansatte som får opplæring av meg får tillegget. Hvor er logikken, spør sykepleier Ingvill Ellingsen på infeksjonsavdelingen, ifølge Dagsavisen.
Ikke råd
Sykehuset oppgir økonomi som årsak til at Aker-sykepleierne ikke kan få det samme tillegget som sine kolleger. Morken synes det er en merkelig begrunnelse for å nekte bare disse 10 tillegget.
- Det er rart at de da har råd til å gi dette til nyansatte, mener hun.
OUS sin assisterende HR-direktør Morten Meyer forklarer i Dagsavisen at sykehuset ikke kan risikere å jeve ut lønnsforskjellen utenfor tariffoppgjøret for bare denne gruppen. Da kan også andre grupper kreve samme behandling, og det vil ikke sykehuset ha økonomi til å bære.
- Dette handler ikke om avtaler, men om hvilken personalpolitikk man ønsker å føre, sier Morken til sykepleien.no
- Dette er en omstillingskostnad. Sykehuset må ta inn over seg at det har noen kostnader knyttet til fusjonen.
0 Kommentarer