fbpx Snart hpv-start i Sverige? Hopp til hovedinnhold

Snart hpv-start i Sverige?

Svenskene satser på å tilby hpv-vaksine i oktober. Jenter opp til 18 år får tilbudet.

Sverige var klare til å vaksinere for halvannet år siden. Da hadde valget falt på vaksinen Cervarix. Men produsenten av den konkurrerende vaksinen, Gardasil, klaget på vedtaket. Svenskene måtte gjøre en ny vurdering, og har nå valgt Gardasil. Dette meldte Svt.se i går.

 

Kjønnsvorter

Hpv-vaksinen skal beskytte mot livmorhalskreft, som skyldes kronisk infeksjon med hpv-virus. Begge hpv-vaksinene beskytter mot de to mest aggressive virusene som kan gi kreft. Gardasil beskytter i tillegg mot to hpv-virus som kan gi kjønnsvorter. Kjønnsvorter gir ikke kreftrisiko, men er plagsomme og krever ofte behandling.

Ifølge spesialrådgiver Bo Claesson, som gir råd til det svenske Landstinget, ble Gardasil valgt på grunn av pris.

- Både Cervarix og Gardasil er blitt billigere. Begge gir god beskyttelse mot livmorhalskreft, men Landstinget var villig til å betale mer for en vaksine som også beskytter mot kjønnsvorter, og i dette regnestykket ble Gardasil billigst, sier Claesson.

 

Alle opp til 18

Ifølge Bo Claesson har det ikke vært stor debatt rundt innføringen av hpv-vaksinen, slik det har vært i Norge.

- Det kan jo tenkes at folk er blitt mer skeptiske til vaksiner etter at det har kommet frem en sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi, men vi har ikke sett tegn til det, sier han.

Han anslår at flere enn 100 000 svenske jenter allerede er vaksinert mot hpv. Vaksinen har de delvis betalt selv.

Socialstyrelsen har bestemt at gratis vaksine skal gis til jenter født etter 1. januar 1999. Siden vaksinen er blitt billigere, tilbys den også til jenter født etter 1. januar 1993, det vil si jenter opp til 18 år.

Vaksineringen kan starte i oktober, dersom ikke produsenten av Cervarix klager på avgjørelsen.

 

Opp til 26 år i Danmark

Danmark utvidet nettopp sitt tilbud til jenter opp til 26 år.

I Norge tilbys hpv-vaksiner til jenter i sjuende klasse. Den ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009. AUF krevde før sommeren et opphentingsprogram for jenter på 15 og 16 år. AUF-leder Eskil Pedersen viste i Dagens Medisin til en undersøkelse som viste at svært mange jenter ville tatt vaksinen, dersom den var gratis. Få ville ta den om de eller foreldrene selv måtte betale. Pedersen mente det var foruroligende at privatøkonomi skulle være avgjørende for om 15- og 16-åringer fikk beskyttelse mot livmorhalskreft.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse