fbpx Takker helsepersonell Hopp til hovedinnhold

Takker helsepersonell

Mandag er det en måned siden terrorangrepene. I dette brevet til Sykepleiens lesere takker helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen helsepersonell for innsatsen i tiden etter angrepene.

22. juli opplevde vi det mest blodige angrepet i Norge i fredstid. På det mest brutale og utenkelige vis ble Regjeringskvartalet i Oslo og ungdommene på Utøya rammet. Skadene var ufattelige og enorme. Dere slapp alt dere hadde i hendene og hastet til for å stå i aller første rekke. For å bruke det den kunnskap dere har som sykepleiere til å hjelpe og behandle, lindre og trøste.

Vi har mistet 77 mennesker, mange av dem unge som hadde et langt liv foran seg. Mange er hardt skadd og mange ligger fortsatt på sykehus. Vi har opplevd en tragedie med et ufattelig omfang som vi fortsatt har vanskelig for å ta inn over oss. Redningsmannskap, helsepersonell, frivillige og privatpersoner stilte opp fra første stund, både da bomben smalt og under og etter den grusomme massakren på Utøya. Innsatsen fra dere har bidratt til å redde liv, dere har vært der for mennesker som er i krise og har sammen med andre bidratt til en god start for å bearbeide det vonde mange har opplevd.

Utfordringene var enorme både i regjeringskvartalet og på Utøya. Det var stort behov for hjelpepersonell. Det var ferietid, det var helg, det var mindre folk på jobb enn i en vanlig uke. Men også da var dere forberedt på at det verste kunne skje når vi minst ventet det. I løpet av kort tid hadde sykehus og legevakter i Helse Sør-Øst slått full katastrofealarm og ryddet plass for å behandle mange, mange hardt skadde mennesker. Beredskapsplanene fungerte som de skulle.

Leger, sykepleiere, ambulansepersonell, psykologer og annet personell avbrøt ferien, droppet helgefri og stilte på jobb på rekordtid. Dere gav livreddende førstehjelp og transporterte pasientene til riktig sykehus, til dels under svært vanskelige arbeidsforhold. Dere tok hånd om overlevende og pårørende. Det var profesjonalitet i alle ledd – på skadestedet, underveis til sykehus og legevakt, i akuttmottakene og på avdelingene. Midt i kaoset bevarte dere roen og viste varme og omsorg for hver enkelt av dem som trengte deres hjelp.

En jente som kom fra Utøya fortalte meg at hun ikke klarte å snakke den første tiden etter at hun kom fra øya, verken til leger, pårørende eller andre. Først når en sykepleier satte seg ned på sengekanten med henne, og gråt sammen med henne, fant hun ordene. I samtaler med dem som er rammet, overlevende og pårørende har jeg fått mange fortellinger om hvordan dere har gjort en forskjell. Dere har en verdifull kompetanse i kommunikasjon som er avgjørende både i den akutte og den langvarige oppfølgingen etter en slik krise.

I timene og dagene etter katastrofen har jeg også snakket med helsepersonell når jeg har besøkt sykehus, legevakt, ambulansetjeneste og pårørendesenter. Alle steder har jeg møtt helsepersonell med opplevelser og minner fra de uvirkelige timene som det vil bli vanskelig å viske ut. Dere bærer på inntrykk som kommer til å prege dere resten av livet. Også dere vil ha behov for trøst, omsorg og hjelp. På vegne av regjeringen vil jeg rette en stor takk til dere for den innsatsen dere gjorde, og som dere fortsatt gjør.

Bomben i Oslo og skuddene på Utøya gjorde grusom skade, og de rammet også en hel nasjon. De rammet også verdier dere som sykepleiere og fagforening setter høyt, demokrati, medmenneskelighet, omtanke og kjærlighet. Vi har alle svart ved å si at vi skal føre disse verdiene videre, og at de skal være en del av vår vei ut av krisen. 

Tusen takk! 

 

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse