fbpx Stopper støtte til Malawi Hopp til hovedinnhold

Stopper støtte til Malawi

Sykepleiere i Malawi har ikke medisiner å dele ut til pasientene. De siste månedene har de heller ikke mottatt lønn.

Snart er det tomt for medisiner på sykehusene i det afrikanske landet Malawi. Dette er bare en av konsekvensene etter at en rekke vestlige land, blant dem Norge, og EU-kommisjonen og Verdensbanken har stoppet eller redusert budsjettstøtten til landet, skriver Bistandsaktuelt.

 

Svært fattig

Malawi er regnet for å være et av verdens fattigste land.

Budsjettstøtten har vært et direkte pengebidrag til landets statsbudsjett, og har sørget for å holde blant annet sykehusene i landet i gang. All offentlig virksomhet merker nå konsekvensene av at pengestrømmen fra Vesten stoppet opp i juli.

Årsaken er politisk uro som har blusset opp de siste månedene. Landets president Bingu wa Mutharika avsatte nylig alle ministrene i regjeringen. De vestlige giverlandene har vært misfornøyd med hvordan landet styres, blant annet mangel på respekt for folks rettigheter, å ikke ha avholdt planlagte lokalvalg og dårlig økonomisk styring. I sommer har det vært omfattende opptøyer og gateprotester, ifølge Bistandsaktuelt.

Les også: Sykepleierleder drapstruet

 

Støtter fortsatt bistandsprosjekter

Norge har gitt budsjettstøtte på 70 millioner kroner årlig, men har nå redusert støtten til omtrent det halve. Men Norge og andre vestlig land fortsetter å gi støtte direkte til bistandsprosjekter i Malawi.

Siden 2006 har Norsk Sykepleierforbund drevet et prosjekt i Malawi. Det går ut på å bygge opp sykepleierforbundet i landet og støtte hiv-positive sykepleiere og andre helsearbeidere. Det er dannet et nettverk av støttegrupper for helsearbeidere.

Gjennom dette tilbudet får helsearbeiderne blant annet dagskurs i forskjellige viktige helsetemaer som hiv/aids, malaria og tuberkulose. I løpet av 2011 får 1 000 helsearbeidere tilbud om å delta på slike dagskurs, ifølge NSF.

Malawi sliter med svært lav sykepleierdekning, og mister mange de som er utdannet til vestlige land der lønninger, arbeidsvilkår og levekår er bedre.

I Malawi er forventet levealder 37 år. En million barn er foreldreløse og 14 prosent har hiv (tall fra 2006).

 

Krever helsemilliard

Norsk Sykepleierforbund er også med på en underskriftskampanje for å få den norske regjeringen til å sette av en milliard kroner på neste års statsbudsjett til globale helsetiltak. En rekke veldedige organisasjoner og fagforbund støtter aksjonen, og ber regjeringen prioritere:

• Helsearbeidere innen rekkevidde for alle kvinner og barn som trenger det.

• Barns og kvinners rett til et helsevesen som er gratis, åpent for alle og dekker de nødvendige behov.

• Arbeid med inkludering av kvinner og barn som blir ekskluderte fordi de er fattige eller på annen måte står utenfor samfunnet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse