fbpx Lønnes som 17-åringer i sommerjobb Hopp til hovedinnhold

Lønnes som 17-åringer i sommerjobb

Flere finnmarkskommuner og Helse Finnmark har benyttet bemanningsbyrå som betaler sykepleiere en timelønn helt ned i 125 kroner.

For to uker siden avslørte Dagsrevyen flere alvorlige lovbrudd ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Ansatte ved sykehjemmet som eies av Adecco Helse hadde jobbet inntil 84 timer i uka uten overtid og sovet i bomberommet under vaktene. I ettertid har den ene avsløringen avløst den andre blant vikarbyråene rundt om i landet.

I dag er til sammen 133 bemanningsselskaper medlem i NHO Service, blant den Adecco Helse.

 

Stadig nye avsløringer

I går kunne NRK Troms og Finnmark vise fram arbeidskontrakt som bemanningsselskapet Wallden bemanning benytter. Kontrakten viser en timelønn mellom 155 og 165 kroner. I tillegg får de ned mot 125 kroner timen i en såkalt prøveperiode på et halvt år. En avlønning som tilbys 16-17-åringer i sommerjobb.

- Denne prøveperioden er ulovlig. Og det vi reagerer spesielt på er lønn og avlønningen til sykepleiere. Sykepleiere som kommer til Norge og arbeider for dette vikarbyrået blir betalt dårligere enn folk som ikke har utdanning i det hele tatt, sier NSFs fylkesleder Trond Einar Olaussen til NRK.

I går ble det også kjent at ved Bøn sykehjem i Eidsvoll kommune har vikarer jobbet opp mot 103 timer i uka. Driftsselskapet Incita eier sykehjemmet og henter vikarer fra sitt eget bemanningsforetak. Selskapet driver flere institusjoner innen helse og omsorg i Akershus. Arbeidstilsynet vurderer nå politianmeldelse.

Også på sykehjem i Stavanger kommune er det funnet "flere alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelser" ifølge Stavanger Aftenblad.

 

Kynisk

- NSF kan ikke tolerere at private, internasjonale selskap tjener penger på å underbetale ansatte, la dem jobbe ubetalt overtid, løpe etter vakter for å få lønna til å strekke til, og heller ikke opparbeide seg rett til pensjon som skal sikre alderdommen deres. Det er en kynisk måte å tjene penger på som vi nå har sett Adecco Helse være en representant for. Det er også trist og kritikkverdig at disse selskapene vinner anbud på bekostning av ideelle organisasjoner som betaler sine ansatte tariff og har gode pensjonsordninger. Dette er alvorlig konkurransevridning som bør komme i søkelyset. Vi kan ikke ha et marked der kun penger råder, der kommersielle selskap kan putte ansattes og skattebetalernes penger rett i lomma. Det er verken ansatte, pasienter eller samfunnet for øvrig tjent med, sier forbundsleder Lisbeth Normann i NSF.

 

Blir gransket

Stadig flere kommuner og bedrifter har den siste tida meldt at de ikke vil fornye kontraktene med Adecco Helse etter avsløringer av alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, og selskapet har så langt mistet kontrakten på tre av sine fem sykehjem, og avventer Arbeidstilsynets gransking av forholdene ved de to siste sykehjemmene.

Kommunenes interesseorganisasjon KS har bedt alle sine kommuner gå gjennom sine avtaler med Adecco Helse for å se om de er i overensstemmelse med det de har bestilt.

 

Les også Lurt å sjekke vikarbyråene

Det er en kynisk måte å tjene penger på.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse