fbpx Finner de som tåler kaos Hopp til hovedinnhold
Vibeke Dahl

Finner de som tåler kaos

- Jeg leter etter sykepleiere med en sterk humanitær motivasjon.

Vibeke Dahl
Alder: 39 år
Yrke: Rekrutterer medisinsk personell til feltarbeid
Jobber: Leger uten grenser i Oslo

- Jobben min er å finne helsepersonell som egner seg i felt. Det er et stort ansvar. Leger Uten Grenser sender folk til de stedene hvor det er mest behov for hjelp. Det betyr hardt arbeid under til dels ekstreme forhold. Å reise ut er et livsvalg, og det må jeg prøve å få fram.

Mange

sykepleiere har hørt om oss og ringer for å melde sin interesse. Jeg vil at de skal sette seg inn i hva feltarbeid innebærer før de søker formelt. Vi ber dem komme på informasjonsmøter, der noen finner ut at dette ikke er noe for dem. Det er helt greit. Jeg må finne de som virkelig vil.

Jeg har selv arbeidet som sykepleier i Kosovo, Kenya og Nigeria. Men jeg har små barn, og derfor er det ikke aktuelt for meg å reise ut nå. Å rekruttere andre er min måte å videreføre jobben jeg gjorde ute. Jeg treffer ikke pasienter lenger, men sørger for å sende dem dyktige fagfolk.

Vi vet hvor tøft det kan være ute, og derfor er det viktig å bruke tid på å rekruttere. Vi har en omfattende intervjurunde før vi avgjør om noen er egnet eller ikke.

Sykepleiere må være faglig dyktige og ha minst to års arbeidserfaring. Men mye handler om personlig egnethet. Man må blant annet takle å jobbe under kaotiske forhold, som er helt annerledes enn hjemme.

Fra man blir godkjent som feltarbeider, kan det på grunn av nødvendige forberedelser ta opptil ett år før man blir sendt ut. Det første oppdraget regnes som opplæring. Så for oss er det viktig å finne dem som vil reise ut igjen og bidra gjennom flere år.

I fjor sendte vi ut 93 helsearbeidere. 25 av dem var sykepleiere. Jeg følger dem hele veien. Fra første møte til de kommer hjem. Jobben min er på kontor, likevel får jeg bruk for min sykepleierkompetanse i møte med feltarbeiderne.

Jeg kommer på godt og vondt nær de som reiser ut. Vissheten om alvoret de er i gjør at det kan være vanskelig å legge jobben vekk. Jeg ser nyheter, og lurer på hvilke konsekvenser hendelser får for våre folk.

De aller fleste som drar i felt, sier at det er fantastisk å kunne bidra til å redde liv og lindre nød. Selv mener jeg det er den ultimate sykepleierjobben. Man får mulighet til å bruke alt man har lært og å arbeide under forhold som er utfordrende på andre måter enn i det norske helsevesenet. |

Fortalt til Nina Hernæs
Vi vet hvor tøft det kan være ute

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse