fbpx Vil kutte deltid i kommunene også Hopp til hovedinnhold

Vil kutte deltid i kommunene også

Helseministeren krever at sykehusene gjør om deltidsstillinger til heltid. God idé som bør gjelde kommunene også, mener NSF-leder Lisbeth Normann.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen strekker ut en hånd til sykepleierne. Hun krever at sykehusene gjør om deltidsstillinger til heltidsstillinger, ifølge NRK. Målet er at færre sykepleiere skal jobbe ufrivillig deltid, og helseministeren krever 20 prosent færre arbeidstakere i deltidsstillinger før året er omme. Reduksjonen skal skje i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene.

 

NSF er positive

 – Vi er veldig positive til at det nå kommer tiltak fra regjeringen på dette området. Jeg tror helseforetakene vil ta dette på alvor siden det er en bred enighet om at man ønsker å redusere bruken av deltid, sier lederen av Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann.

Hun legger til at deltidsarbeidet faktisk har økt de senere år, og at NSF lover å gjøre sitt for følge opp tiltakene.

 

– Er 20 prosents reduksjon i løpet av 2011 nok?

– Det er vanskelig å svare på. Det er i hvert fall konkret og rimelig å forvente at man kan innfri.

 

– Bør kravet forlenges med ytterligere reduksjon til neste år?

– Først må man starte, så må man ha en realistisk gjennomføringsplan, og så må man evaluere. Da kan vi ta stilling til om det blir nødvendig med ytterligere reduksjon, sier Normann.

 

Månedlig rapportering

Strøm-Erichsen sier hun ber om månedlig rapportering om andelen deltid ved norske sykehus, men er mindre tydelig på hva som blir konsekvensene dersom sykehusene ikke gjør det hun nå krever.

 

– Bør det være noen form for sanksjoner for de sykehusene som ikke klarer å følge opp kravene fra helseministeren?

– Det har jeg ikke fått tenkt gjennom ennå. Om ikke sanksjoner, så bør det i hvert fall få noen konsekvenser, sier Normann.

 

Kommunene også

– Hva med kommunene - bør ministeren stille samme krav til dem?

– Ja, jeg synes absolutt dette er en god idé som bør gjelde kommunene også. Andelen ufrivillig deltid er likt i kommuner og helseforetak, så det er like viktig å få flere heltidsstillinger der. Og ikke minst må vikarbruken reduseres. Det er noe av det første man bør gå i gang med i dette arbeidet, avslutter NSF-leder Normann.

 

Hør innslaget fra morgennyhetene hos NRK her.

Og ikke minst må vikarbruken reduseres.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse