- Vil forsinke kreftdiagnoser
Flere kvinner med livmorhalskreft vil få forsinket diagnosen dersom Helsedirektoratet står fast på at en type hpv-test ikke lenger kan brukes. Det mener overlege Sveinung Wergeland Sørbye.
- Forsinket diagnose kan ha mye å si for utfallet av sykdommen, sier han.
Livmorhalskreft har svært god prognose dersom den oppdages i tidlig stadium.
Faglig uenighet
Sørbye er overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). I likhet med sykehusene i Ålesund, Drammen, Lillehammer og Fredrikstad bruker UNN en såkalt hpv m-rna-test. Helsedirektoratet er i ferd med å endre retningslinjene for slik testing, og ekskludere denne testen. Direktoratet mener den utsetter kvinner for unødig risiko, fordi den ikke dekker alle hpv-typer som kan føre til kreft. Det vil si at en kvinne kan teste negativt for hpv m-rna, men likevel være positiv fordi hun har en type hpv testen ikke dekker.
Kunne unngått kreft
Sørbye viser til egen publisert forskning, som sier at testen er like god som andre hpv-tester til å fange opp kvinner med risiko for livmorhalskreft, dersom negativ test følges opp med celleprøve.
- Og den er minst like god til å plukke ut kvinner som allerede har kreft, mener han.
I stedet for å ekskludere én type test, mener han retningslinjene for testingen burde endres slik at hpv-test kunne utføres tidligere enn i dag.
- Jeg mener flere kunne unngått kreftsykdom dersom de var blitt testet før, slik de gjør andre steder i verden, sier han.
Forstår ikke argumentene
Flere leger Sykepleien har vært i kontakt med, stiller seg uforstående til at m-rna-testen utsetter kvinner for risiko.
Agnes Katrine Lie, seksjonsleder ved avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus har forsket mye på ulike hpv-tester. Hun svarer nei på om m-rna-testen medfører risiko dersom den brukes slik UNN og de andre sykehusene gjør det og kaller inn kvinnene til kontroll med ny celleprøve etter ett år og ikke tre år som angitt i de nasjonale retningslinjene. Hun har i brev til Helsedirektoratet bedt om at denne testen ikke fjernes før dagens praksis med hpv-testing er evaluert. Oslo universitetssykehus bruker i dag ikke m-rna-test.
Flere andre i fagmiljøet har også bedt direktoratet vente.
FAKTA
Hpv-test
I Norge brukes hpv-test for å følge opp kvinner med lette eller usikre celleforandringer i celleprøve fra livmorhalsen. Tusenvis av kvinner får hvert år påvist slike forandringer. De fleste forandringene er ufarlige, men noen kan tyde på mer alvorlig sykdom. Hpv-test brukes for å plukke ut kvinnene med økt risiko for mer alvorlige forandringer slik at de kan undersøkes nærmere.
I dag følges kvinner med lette eller usikre forandringer opp med ny celleprøve og hpv-test. Ifølge retningslinjene kan ikke hpv-test tas før det er gått seks måneder.
Les mer: Hastebehandler omstridt krefttest
0 Kommentarer