fbpx EU-dom truer sykepleiernes pensjon Hopp til hovedinnhold

EU-dom truer sykepleiernes pensjon

Pensjonsordningen for sykepleiere er kommet under press etter at EU-domstolen i sommer slo fast at offentlige tjenestepensjonsordninger må ut på anbud.

Saken ble brakt inn for EU-domstolen av EU-kommisjonen etter at tyske kommuner inngikk tariffavtale hvor leverandørene av tjenestepensjon er utpekt uten at anbudsdirektivene er fulgt. Domstolen kom til at Tyskland har brutt anbudsregelverket ved ikke å sette ut på anbud innkjøp av tjenestepensjoner.

 

Må videreføres

Mens NHO Service jubler over dommen, advarer Unio mot å dra forhastede konklusjoner av EU-dommen. Den norske pensjonsordningen for sykepleiere er i dag lovfestet og gjelder for alle sykepleiere i både offentlig og privat sektor. Ordningen blir i dag administrert av Kommunal Landspensjonskasse (KLP) på vegne av helse- og omsorgsdepartementet.

Unio frykter at dersom kommuner og helseforetak, som er de største arbeidsgiverne i sykepleierordningen, skulle få unntak fra ordningen, vil dagens forsikringsfond på 50 miliarder kroner bli spredd på flere aktører og svekke ordningen betydelig.

– Når det gjelder sykepleierordningen har vi ikke noe å gi. Den må v idereføres, sier Unio-leder Anders Folkestad.

For Unio og Norsk Sykepleierforbund er hensynet til en helhetlig pensjonsordning for sykepleiere viktigere enn hensynet til arbeidsgivers ønske om å ha alle ansatte i en og samme pensjonsordning.

 

En viktig garanti

Den snart 50 år gamle pensjonsordningen for sykepleiere har sikret sykepleiere på de fleste arbeidsplasser det er naturlig for sykepleiere å arbeide, anstendige pensjonsforhold, ikke minst i private helseinstitusjoner. Pensjonsordningen er en solidarisk ordning med lik premie for alle uavhengig av alder, kjønn, bedriftens størrelse eller andre faktorer.

Spørsmålet om å innvilge unntak fra sykepleierordningen har vært vurdert av regjeringen ved flere anledninger de seinere åra. Men siden den ble opprettet i 1962 er det ikke gitt et eneste unntak. «En pensjonsordning for sykepleiere bare for de kommuner, helseforetak og private helseinstitusjoner som ønsker det, vil ikke være levedyktig. Verdien av pensjonsordningen er nettopp at den er obligatorisk, slik at sykepleieren står i den samme pensjonsordning hele yrkeslivet», skriver Unio i sitt innspill om dommen til helse- og omsorgsdepartementet.

Unio påpeker at det er nødvendig med en viss størrelse på pensjonsordningen for at solidariteten skal kunne fungere. Sykepleierordningens samlede forsikringsfond utgjorde i fjor mer enn 50 milliarder kroner. «Omstillinger av alle typer, deriblant fusjoner, fisjoner, oppkjøp, anbudsutsetting mv. skaper utfordringer og usikkerhet omkring ansattes pensjonsforhold. Sykepleierordningen har bidratt til større ro omkring slike forhold enn det ellers ville blitt. Sykepleierordningens betydning har økt for sykepleiere de senere år som følge av konkurranseutsetting av ulike deler av helsevesenet», understreker Unio i brevet til helse- og omsorgsdepartementet.

Når det gjelder sykepleierordningen har vi ikke noe å gi. Anders Folkestad, Unio-leder.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse