fbpx Hjelper barn å mestre livet Hopp til hovedinnhold
Yrke: Sykepleier

Hjelper barn å mestre livet

- Barn med astma og allergi kan klare klatreveggen, men det er ikke det første vi prøver.

Lars Vilhelm Isungset
Alder: 43
Yrke: Sykepleier
Jobber: Geilomo barnesykehus for allergi, astma, eksem og barn med medfødt hjertefeil.

 Jeg var 25 år da jeg kom til Geilomo barnesykehus første gang som ferdig utdannet sykepleier. Å arbeide for barn med allergi og astma krever både tålmodighet og systematisk sans. Vi har mange barn som skal medisineres og alle krever en individuell oppfølging.

Det viktigste i jobben min er å gi barna en opplevelse av mestring. Barn med kronisk sykdom relatert til hjerte og lunger tør ofte ikke ta ut så mye krefter til vanlig som det de kan med riktig opptrening og medisinering. Jeg kan hjelpe barn med nettopp det.  Her er de med på aktiviteter og utflukter de ellers ikke kunne deltatt i av helsemessige årsaker. Fjellklatring er ikke det første vi starter med, men å klatre et stykke opp en klatrevegg er noe de aller fleste barna mestrer. Vi forsøker å finne gode løsninger for de som sliter med litt overvekt. Vi arbeider også forebyggende ved å planlegge og finne aktiviteter som passer for barna når de kommer hjem.

I disse dager har vi en stor gruppe av barn med allergi. De kom 5. mai og skal bli her i fem uker. Noen av disse er sterkt plaget av pollenallergi, men flere er blitt bedre i løpet av de to ukene de har vært her. Når de drar hjem er pollensesongen over. Geilo ligger 750 meter over havet, her kommer det ikke bjørkepollen før et godt stykke ut på sommeren. Søkermengden hit er geografisk ujevn.

Geilomo barnesykehus var en gave av Dr. Gral Madsen til Norges Astma- og Allergiforbund i 1969.  Kanskje fordi Gral var fra Bergen at mange søkere kommer fra Bergensområdet, men stedet er til for hele landet. Fastlegen kan også søke om plass hvis barnet er ferdig utredet og er tilknyttet en barneklinikk. 

Barnesykehuset driftes av Kvinne- og barneklinikken ved Rikshospitalet. I dag har vi 27 barn her i aldersgruppen seks til 16 år, men det er egentlig bare plass til 26.  Barnas foreldre bor i hybelhus slik at de kan ha daglig kontakt med barna.

Min jobb innebærer mye frihet og stort ansvar. Arbeidsdagen starter klokken sju med en rapport og oppsummering sammen med nattevakten.  Hver morgen har jeg et morgenmøte med lærerne, etterfulgt av avdelingsmøte med alle sykepleierne og helsearbeiderne. Etterpå vekker jeg barna og hjelper de minste med morgenstell og frokost før de drar til skolen. Jeg samarbeider med kjøkkenet om det enkelte barns forhold til matallergi. Jeg følger opp barna med trening, mestring, omsorg, og medisinering. Dessuten tilrettelegger og skreddersyr jeg opplegget slik at barna får oppleve at livet ikke behøver å være så vanskelig. En stor del av jobben består i å være i aktivitet med barna på fjellturer, sykkelturer, fisking og i slalombakken, med medisinsekken på ryggen.

  Fortalt til. Laila S. Berg          Foto

 

 

Det viktigste i jobben min er å gi barna en opplevelse av mestring.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse