fbpx Sykepleierne vil ikke på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne vil ikke på sykehjem

Nyutdannede sykepleiere søker seg ikke til sykehjem. – Lønna er ikke problemet. Det er det manglende fagmiljøet som er årsaken, tror NSFs studentrådgiver.

Ingen av de 104 nyutdannede sykepleierne i Østfold hadde sykehjem som førstevalg etter endt utdanning, skriver nrk.no i dag. På landsbasis er det hele 24 av 25 av årets avgangsstudenter som ikke vil jobbe på sykehjem, viser en undersøkelse gjort av studentorganisasjonen til Norsk Sykepleierforbund (NSF).


Morten Kristoffersen, studentrådgiver hos NSF, synes dette er bekymringsfullt med tanke på samhandlingsreformen som vil kreve flere sykepleiere ute i kommunene.

– Det er ikke samsvar med hvor politikerne vil ha en innsats og hvor attraktive kommunene klarer å gjøre seg for sykepleierne, sier han.

 

Alene om ansvaret
Kristoffersen får rapporter fra studenter som har vært i praksis på sykehjem. De føler seg alene om ansvaret på vakt, mangler et fagmiljø å diskutere med og synes derfor det er vanskelig å opprettholde et høyt faglig nivå.

– Tredjeklassingene vet veldig godt hvordan helsevesenet fungerer fordi de nettopp har hatt praksis på alle områdene, derfor er det ikke rart at de velger spesialisthelsetjenesten. Kommunene har rett og slett mislyktes totalt, der finnes ingen incentiver som fremmer høy standard og et ordentlig fagmiljø på sykehjemmene, sier studentrådgiveren.

Han legger til at undervisningssykehjemmene som nettopp satser på høy faglighet og forskning, har ingen problemer med rekrutteringen.

 

Yrkesgruppene gjør det samme

Lisbeth Normann, leder av NSF, tror hovedgrunnen til at politikerne ikke klarer å gjøre sykehjemmene attraktive er at de ikke har bestemt seg for hva sykehjemmene skal være.

– De har ikke erkjent at sykehjem ivaretar veldig syke mennesker. Oppgavene er ikke fordelt mellom ulike yrkesgrupper, slik at mange gjør det samme, sier hun.

Hun synes heller ikke de har erkjent at det er få sykepleiere og leger i sykehjemmene.


– Sykepleierne er avhengige av leger for å få faglig veiledning. De andre yrkesgruppene som helsefagarbeidere, fysioterapeuter og ergoterapeuter trengs også.


Normann påpeker at de sykehjemmene som har gode tverrfaglige team klarer å rekruttere bra.

 

KS har et kjempeansvar
– Samhandlingsreformen vil skape behov for flere spesialsykepleiere. Her har KS et kjempeansvar, men foreløpig spriker det. Ordførere og rådmenn sier at de trenger flere sykepleiere samtidig som de ikke vil ansette spesialsykepleiere.


Normann mener regjeringen må lage en konkret plan på hvordan de skal skaffe flere sykepleiere, leger, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

– Det høres jo rimelig enkelt ut. Hvorfor skjer det ikke?


– Det er en politisk utfordring. Og i den sammenheng er jeg redd for sekkebetegnelser som "helsearbeidere". Det blir vanskelig å lage konkrete planer når alle rapporter fra politisk hold bruker denne betegnelsen uten å gå nærmere inn på hvilken yrkesgruppe som menes.

 

Oppgavene er ikke fordelt mellom ulike yrkesgrupper, slik at mange gjør det samme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse