fbpx Stress og demens henger sammen Hopp til hovedinnhold

Stress og demens henger sammen

Kvinner som opplever lange perioder med stress, har 65 prosent større sjanse for å utvikle demens. Sykepleier Lena Johansson er en av forskerne bak studien.

Forskningsresultatene er publisert i forskningsmagasinet Brain. Resultatene i studien viser at kvinner som opplevde lange perioder med stress midt i livet, hadde opptil 65 prosent høyere risiko for demens.

 

Stress verre enn røyk

- Vi har lagt inn ulike faktorer: overvekt, utdanningsnivå, røyking, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og trening. Det er ingen av dem som påvirker mer enn stress synes å gjøre, sier sykepleier Lena Johansson til forskning.no.

Hun er førsteforfatter og doktorgradsstudent ved Enheten før Neuropsykiatrisk Epidemiologi (Epinep) ved Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet. 

Hun skal nå se videre på spørsmålet om demensrisikoen knyttes til følelsen av stress i seg selv, eller om den er mer koblet til anlegget for å havne i denne tilstanden.

 

Kun kvinner

Materialet i Johanssons studie gjelder bare kvinner.

- Vi kan anta at stressfaktoren kan gjelde for menn også, men det kan vi ikke trekke ut av denne studien, sier Johansson til forskning.no.

Det ironiske er kanskje at studien muligens vil gi de allerede bekymrede og nevrotiske enda mer uro å bale med.

Hun understreker imidlertid at stress kan være en risikofaktor for mange sykdommer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse