fbpx Kommunestreiken slutt Hopp til hovedinnhold

Kommunestreiken slutt

- Vi streiket for et bedre resultat, og det har vi fått. Men dette ble ikke et historisk likelønnsoppgjør, sier forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand i Unio-kommune.

Unio har i dag akseptert meklingsmannens skisse til løsning i tariffoppgjøret i kommunesektoren. Dermed er den tretten dager lange streiken avblåst. Det betyr at alle som er i streik skal være tilbake på jobb klokka 17.00.

 

Mer penger i potten

Da Unio gikk ut i streik 28. mai var det fordi man ikke aksepterte den økonomiske rammen på 3, 3 prosent som partene i statsoppgjøret var blitt enige om, og KS sitt krav om at en stor del av lønnsmidlene skulle forhandles lokalt.

- Vi har fått en økonomisk ramme på rundt 3,4 prosent, og en mindre pott til lokale forhandlinger. Innenfor den lokale potten er det lagt inn likelønnsføringer, sier Bjerkestrand.

- Fornøyd med resultatet?

- Når regjeringen ikke ville bidra til et likelønnsløft, og arbeidsgiver KS ikke ønsket ekstra penger til dette, var det ikke mulig å komme lenger, sier Bjerkestrand.

Selv om resultatet er akseptabelt for Unio er forhandlingslederen klar på at kampen for likelønn vil fortsette.

 

Dobbelt så mye

Skissen til løsning som meklingsmann Dag Nafstad la fram ble akseptert av alle de 37 streikende forbundene.

Hovedtrekket i oppgjøret er at alle får et generelt tillegg på 2,1 prosent og minimum 7 100 kroner.

- Dette er mer enn en fordobling i forhold til KS sitt tilbud da forhandlingene ble brutt 30. april. Da var tilbudet 0,9 prosent og 2 700 kroner, sier Bjerkestrand og legger til at det denne gangen lønnet seg å streike.

 

Ekstra uttelling

I tillegg har lærergruppen og de med tre-årig høgskoleutdanning fått ekstra uttelling på grunn av mindrelønnsutvikling etter oppgjøret i 2008. For lærere og skoleledere utgjør dette 1,15 prosent og for de andre høgskolegruppene 2 000 kroner.

Ut over dette økes minstelønnssatsene for ansatte med 10 til 16 års ansiennitet, og det er avsatt ekstra midler for etter- og videreutdanning.

 

Mindre lokalt

En av grunnene til streiken var størrelsen på den lokale potten.

- KS har akseptert at den lokale potten blir redusert fra det opprinnelige 1,4 prosent til 0,85 prosent. Innenfor den lokale potten er det også lagt inn likelønnsføringer, sier Bjerkestrand.

Blant føringene i den lokale potten er at kvinner skal ha en større andel enn menn og at partene kan sette av midler fra denne potten til likelønnstiltak. I tillegg skal kvinnelige ledere prioriteres.

Det er også satt av en lokal pott på 0,25 prosent fra neste år som vil bli fordelt ut fra kompetanse.

 

Til å leve med

Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS sier de "godt kan leve med løsningen".

KS har lagt 500 millioner kroner mer på bordet enn det opprinnelige forslaget

- Vi er fornøyd med et oppgjør innenfor ansvarlige rammer, sier KS-direktøren.

Hovedtrekket i oppgjøret er et generelt tillegg på 2,1 prosent og minimum 7 100 kroner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse