Vil gjennomgå alle autorisasjonene
Alle autorisasjoner og lisenser som SAFH har gitt, bør gjennomgås på nytt.
Les også:Autorisasjonsjukset: Helseministeren i hastemøte
NOKUT: Politianmeldt 50 saker
Helsepersonellnemnda: Klagesaker øker
Helsetilsynet: Sjekk før du ansetter
Det mener de to politietterforskerne som har gransket autorisasjonskontoret.
Men at alle de nærmere 7000 autorisasjonene som er gitt til borgere utenfor EØS-land skal gjennomgås på nytt, kan ikke Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet, love.
Gransker mer
- Vi vil nå ha en gjennomgang av både SAFH og direktoratets rolle i arbeidet med å avsløre falske autorisasjoner. Vi vil vurdere å gå inn i enkeltsaker på nytt, men jeg kan ikke nå konkludere med hvor omfattende gjennomgangen blir, sier han.
Politianmeldt
- Det mest alvorlige i rapporten, er at den reiser spørsmål om vi har hatt gode nok rutiner for å hindre at personer som ikke bør være autoriserte som helsepersonell, har blitt det. Men det er bare avslørt en konkret sak i gjennomgangen, og denne personen er nå politianmeldt, sier han.
Haugum går
Granskningsrapporten, som er på 40 sider, ble formelt overlevert til SAFH dag. Direktør Per Haugum måtte deretter møte hos Helsedirektoratet for å forklare seg om funnene. Han har nå bedt om - og fått - tre måneders permisjon fra sin stilling.
Uvitende om tidsbegrensning
Rapporten peker blant annet på at det kan jobbe flere hundre hjelpepleiere i Norge uten godkjent autorisasjon, etter at SAFH tidligere har hatt en praksis med å utstede autorisasjonsbevis som ikke viser at denne kun er tidsbegrenset.
Opplysningene om at autorisasjonen er tidsbegrenset har kommet i et eget brev. Dette medfører en risiko for at arbeidsgivere aldri får vite om at autorisasjonen har gått ut.
"Menneskesmugling"
De to politietterforskerne skriver blant annet under punktet
"Menneskesmugling" at det er et problem at det foregår betaling på
30.000 + 60.000 kroner for autorisasjon til firmaer til
personellfirmaer, uten at SAFH går grundig nok inn i den enkelte
søknad og problemstillingen rundt.
I rapporten er ikke dette dokumentert ytterligere, men
etterforskerne anbefaler en gjennomgang av det
de definerer som funn.
Har du opplysninger om denne saken? Tips oss
Vet ikke om korrekt
Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet leste rapporten først i går, og kalte Haugum inn på teppet i dag.
- Vi kan ikke legge til grunn at alt som står i rapporten er korrekt. Vi skal ha et møte med forfatterne av rapporten i morgen, sier Guldvog.
- Jeg er glad for at Per Haugum i dag har latt arbeidet med å gjennomgå SAFHs rutiner gå foran egne interesser, sier Bjørn Guldvog om Haugums fratreden.
0 Kommentarer