fbpx Vanskelig vold Hopp til hovedinnhold

Vanskelig vold

Hvor mange sykepleiere utsettes for vold? Å finne svar på dette er ikke mulig. Det offentlige tallmaterialet er for dårlig.

Etter lønnsoppgjøret i sykehusene i 2008, ble partene enige om å sette ned et utvalg som blant annet skulle kartlegge omfang av vold og trusler mot helsepersonell.


Ikke gode nok tall

Kartleggingen som er gjort har tatt utgangspunkt i de kilder som er tilgjengelige. Dataene er imidlertid ikke gode nok. Det er grunnen til at rapporten fra utvalget ikke klarer å oppfylle sitt mandat. Nemlig å kartlegge omfang, kostnader og forebyggende tiltak.


Oppsøkte kilder

Arbeidsgruppen fant lite forskning på området. Kun to rapporter er nevnt, men ingen av dem tar for seg helseforetakene spesielt. Politiet har ikke pålitelige tall. Helseforetakene registrerer skader, men på forskjellig vis. Det er underraportering og statistikken er ikke sammenlignbar. NAV har også tall,men det er ikke gode nok. Arbeidstilsynet har tall, men på grunn av dårlig kvalitet på innmelding, kan ikke tallene brukes.


Konklusjoner

Partene har likevel klart å komme frem til en slags konklusjon. De er blitt enige om at følgende tiltak kan forebygge og håndtere vold og trusler om vold:

Forebygge;

* Generell opplæring om temaet vold og trusler
* Kartlegging og dokumentasjon av volds- og trusselhendelser følges opp og registreres etter krav i lov og forskrift
* Opplæring i systemer og rutiner på arbeidsplassen
* Risikovurderinger og påfølgende utarbeidelse av rutiner osv.
* Arbeidsbok, veiledningshefte og powerpointpresentasjon for ledere utarbeidet av sentrale parter i arbeidslivet (KS, HSH, Spekter, Fagforbundet, NSF og FO)
* Internasjonalt og nasjonalt fokusarbeid (Konferanse i samarbeid med ATIL m.m.)

Håndtere;

* Rutiner for krisehåndtering og oppfølging ved volds- og trusselhendelser
* Kollegastøtteordninger
* Utarbeide gode oppfølgingsrutiner
* Eget opplegg/beredskap fra bedriftshelsetjeneste
* Prosesser på arbeidsplassen ut fra Arbeidstilsynets publikasjon best. nr. 597. ”Vold og trusler på arbeidsplassen. Forebygging, håndtering og oppfølging.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse