fbpx Blir tøffe forhandlinger i Spekter Hopp til hovedinnhold

Blir tøffe forhandlinger i Spekter

Årets forhandlinger i Spekters tariffområder vil bli krevende. - Vi står langt fra hverandre. Særlig gjelder dette oppfatningen av hva likelønnsproblemet består i, sier Unios forhandlingsleder Lisbeth Normann.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Unio startet i dag opp de innledende sentrale tarifforhandlingene som blant annet berører 25 000 sykepleiere. Partene hadde et innledende møte hvor kravene ble presentert.

 

Tre hovedkrav

Unio hadde tre hovedkrav i møtet med Spekter (helseforetakene):

*Spekter må bidra til at tariffoppgjøret i 2010 blir starten på et likelønnsløft for kvinnedominerte utdanningsgrupper.

*Likestilling av skift- og turnusarbeid må finansieres utenom rammen for hovedtariffoppgjøret i 2010.

*Alle som ønsker det skal sikres rett til hel stilling.

På grunn av den store avstanden i spørsmålet om likelønn, kom ikke Spekter og Unio i dag lenger enn å legge fram sine krav.

 

Likelønnsproblem?

Forskjell i virkelighetsoppfatning ble svært synlig allerede mandag. Da gikk direktørene Lars Haukaas og Anne-Kari Bratten i Spekter ut i henholdvis Dagens Næringsliv og Nationen og avviste at det finnes et likelønnsproblem.

- Unio legger fram et likelønnskrav som går ut på at kvinnedominerte yrkesgrupper med utdanning over tre år skal ha et ekstra lønnsløft. Dette er imidlertid ikke et krav om likelønn, men et krav om et nytt lønnssystem. Lik lønn for lik utdanningslengde, ifølge Haukaas.

- Mens Spekter forsøker å vri seg unna likelønnsproblematikken, holder Unio fast på at det er svært store likelønnsforskjeller. Vi forholder oss, som Likelønnskommisjonen og regjeringen, til at dette handler om et kjønnsdelt arbeidsmarked der kvinnedominerte yrkesgrupper systematisk får dårligere betalt enn mannsdominerte yrkesgrupper. Ifølge Teknisk beregningsutvalg, snakker vi om hele 110 000 kroner i forskjell mellom menn og kvinner med like lang utdanning, erfaring og ansvar, sier Lisbeth Normann.

Det er foreløpig ikke avtalt noe nytt forhandlingsmøte.

Det er foreløpig ikke avtalt noe nytt forhandlingsmøte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse