fbpx Bred tilnærming til likelønn Hopp til hovedinnhold

Bred tilnærming til likelønn

Likelønn skal sikres gjennom sentrale, generelle kronetillegg, heving av minstelønnssatsene og likelønnsføringer på lokale forhandlinger, mener Fagforbundet.

 

Rammekravene til Fagforbundet foran tariffoppgjøret 2010 ble vedtatt på landsstyremøtet 18. mars..

Forbundet legger opp til en bred tilnærming til lav- og likelønnsutfordringene. I tillegg til høye, generelle tillegg, heving av minstelønnssatsene og sterke føringer på eventuell lokal pott, prioriterer Fagforbundet krav om hel stilling og høyere ubekvemstillegg.

 

Flere rammekrav

- Slik jeg ser det vil gjennomslag for denne brede tilnærmingen til årets tariffoppgjør bidra til å minske lønnsforskjellene mellom kvinner og menn og øke kvinners andel av lønnsmassen. Vi skal øke lønnsnivåene, løfte de lavlønte og sikre reallønnsvekst, en sosial profil og rettferdig fordeling, sa Fagforbundets leder Jan Davidsen da han presenterte forbundets likelønnstiltak i tariffoppgjøret 2010.

 

Lønnsrelasjoner

Davidsen var opptatt av relasjonene mellom yrkesgruppene. At lønnsforskjellene ikke øker.

I går la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram tall over månedslønnen per 1. oktober 2009 i helseforetakene. Her går det blant annet fram at heltidsansatte omsorgsarbeidere og hjelppleiere tjener 91 prosent av lønna til sykepleiere.

- Det er en rimelig relasjon mellom de to yrkesgruppene, ifølge Davidsen.

 

Likelønnstiltak

Landsstyret i Fagforbundet har vedtatt blant annet følgende økonomiske krav foran årets tariffoppgjør:

*Generelle kronetillegg.

*Heving av minstelønnssatsene.

*Utvide ansiennitetsstigene.

*Likelønnsføringer på lokale forhandlinger.

Andre krav er forsterking av retten til hel stilling, å heve ubekvemmstilleggene, å fjerne/endre bestemmelsen for vakt på vaktrom og arbeidstiden ved skift/turnus.

- Sammen med uttelling for kompetanse, herunder tilleggs- og spesialutdanning, realkompetanse og lederansvar, gir dette gode muligheter for å øke lønna og verdsettingen av de fleste av forbundets medlemmer, mente Jan Davidsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse