fbpx Klart for ny IA-avtale Hopp til hovedinnhold

Klart for ny IA-avtale

Redusert sykefravær med 20 prosent, økt sysselsetting for personer med redusert funksjonsevne og et halvt år lengre yrkesaktivitet. Det er målene i den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) som vil løpe ut 2013.

-Vi er enige om å øke innsatsen for å nå målene om å forebygge sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Det betyr at vi kan få ned sykefraværet og øke inkluderingen, understreket statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen tidligere i dag da han presenterte det han kalte en ny og mer målrettet IA-avtale.

 

Gradert sykmelding  

- Noen sykemeldte kan ikke jobbe under sykdom. For andre kan hel eller delvis jobb være helsefremmende, mens passivitet forlenge sykdom. Partene mener derfor det er et mål at flere skal få gradert sykmelding. Sykefraværet skal reduseres ved at færre blir syke gjennom bedre forebygging, tilrettelegging, aktivitet og oppfølging, ikke ved å tvinge syke på jobb, sier statsministeren.

 

Alle fornøyde

- Jeg er svært glad for at vi gjennom godt trepartssamarbeid har fått dette til, sa statsminister Stoltenberg og fikk full støtte fra både NHO og Unio.

- Det vi er enige om er en sterkere ansvarliggjøring av alle parter, ifølge NHO-direktør John G. Bernander.

Unio-leder Anders Folkestad trakk fram at en ekstra stor innsats skal settes inn på de områdene og bransjene som har de største utfordringene med  høyt sykefravær, som sykehusene og kommunesektoren.

- I den nye avtalen vil bedre tilrettelegging være en suksessfaktor, mener Folkestad.

 

Flere tiltak

Partene vil gjennomføre tiltak overfor legene, sikre tidligere innsats overfor sykmeldte, bedre tilrettelegging fra arbeidsgiveres side og medvirkning fra arbeidstakere.

Tiltak overfor sykmelder og leger:

* Det innledes et samarbeid mellom berørte myndigheter, Legeforeningen, Norsk Fysioterapeutforbund og andre relevante fagmiljøer for å utarbeide forslag til faglig støtte/veiledning for sykmeldingsarbeidet. 

* Det innføres et system for regelmessige tilbakemeldinger til sykmelder om egen sykmeldingspraksis, sammenlignet med andre.

* Det stilles krav om obligatorisk opplæring i sykmeldingsarbeid for alle som skal sykmelde.

Tidlig oppfølging fra arbeidsgiver:

* Arbeidsgiver utarbeider oppfølgingsplaner i samarbeid med arbeidstaker, senest etter fire ukers sykmelding (nå åtte uker). 

* Dialogmøte i regi av arbeidsgiver skal gjennomføres for alle sykmeldte (også graderte) senest innen åtte uker (nå 12 uker). Sykmelder skal delta i dialogmøtet etter innkalling fra arbeidstaker og arbeidsgiver. Sykmelder skal ikke innkalles dersom arbeidstaker ikke ønsker det.

* Bedriftsintern attføring og arbeidsrettede tiltak iverksettes tidligere i sykefraværsløpet og skal være obligatorisk tema på dialogmøtet.

Arbeidsgivers plikt til tilrettelegging:

* Det blir understreket at arbeidsgiver må tilrettelegge arbeidet for den enkelte sykmeldte og at arbeidstaker må bidra gjennom medvirkning og oppfølging av aktivitetsplikten. 

* Partene er også enige om at arbeidsgiver og arbeidstaker bør legge til rette for tilknytningsaktiviteter for å opprettholde god kontakt ved langtidsfravær. Eventuelt kan arbeidsmuligheter i annen virksomhet anvendes når arbeidsgiver og arbeidstaker ikke finner grunnlag for tilrettelegging i egen virksomhet.

* Hovedorganisasjonene vil i fellesskap ta ansvar for utarbeiding og aktiv bruk av et verktøy for hjelp for virksomhetene i tilretteleggingsarbeidet.

Arbeidsgivers medfinansiering av sykelønnsordningen:
* En ekspertgruppe foreslo i sin rapport 1. februar en endring i arbeidsgivernes medfinansiering, blant annet ved at arbeidsgiverne skulle delfinansiere langtids hundre prosent sykefravær.
* Partene vil komme tilbake til dette i løpet av inneværende år. Dagens ordning videreføres inntil partene er enige om noe annet.

 

I den nye avtalen vil bedre tilrettelegging være en suksessfaktor.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse