fbpx Romania innfører helseavgift på junk-food Hopp til hovedinnhold

Romania innfører helseavgift på junk-food

Romania tar nå et oppgjør med usunne matvaner, og får hevet helsebudsjettene.

Helseminister Attila Czeke i Romania kunngjorde nylig at landet innfører avgift på junk-food fra 1. mars. Mat som inneholder mye salt, fett, sukker og tilsetningsstoffer blir dermed dyrere.

Hensikten er å forebygge fedme og sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og for tidlig død. Avgiftene skal finansiere helseprosjekter i landet, melder nyhetssiden Euractiv.

Nå starter arbeidet med å definere hvilke produsenter av mat og søtsaker som må ut med avgiften.

Romania er første landet i EU som innfører et slikt tiltak, men venter at andre land følger etter. I Norge har det vært diskutert forskjellige virkemidler for å få folk til å spise sunnere, også avgiftssystemet, uten at det hittil har blitt noe av.

- Jeg tror det ville være vanskelig å avgrense hva som er sunt og ikke sunt. Pølser, for eksempel, det fins både sunne og usunne pølser, sier Sonja Sjøli (H) i Helsekomiteen.

- Vi ønsker å bruke positive virkemidler. Det vil si å informere om hva som er sunt og ikke sunt og stimulere folk til å velge den sunne maten.

Sjøli mener det nærmeste Norge kommer den rumenske linjen, er forslaget fra opposisjonen om fritak av momsen på tjenester for frivillige organisasjoner. Det ville gjøre det lettere å drive idrettslag og andre aktiviteter som stimulerer til fysisk aktivitet. Men forslaget har hittil blitt avvist av regjeringen.

Finansdepartementet opplyser at regjeringen ønsker å vurdere om nye EU-regler om merking av totalt sukkerinnhold i matvarer skal danne grunnlag for en ny gradert sukkeravgift. Vurderingen skal starte i løpet av 2010.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse