fbpx Samler trådene Hopp til hovedinnhold
Kandidat 5

Samler trådene

Scope-ledning, mansjettledning, monitorledning og temperaturledning. Det kan raskt bli surr i alle trådene som kobles til en pasient i en akuttsituasjon.

Smartpris: Kabelsamler for medisinteknisk utstyr
Idémaker: Kjell E. Tjosevik, Stavanger universitetssykehus

Kjell E. Tjosevik er traumekoordinator og spesialsykepleier/vaktleder ved akuttmottaket på Stavanger universitetssykehus. Ideen om en kabelsamler kom av et akutt behov: kaos og uhell med ledninger og kabler når kritisk syke eller skadde pasienter skal stabiliseres før de sendes videre.


Mange duppeditter

Kabelsamleren er rektangulær og laget av stoff, og skal legges på brystet eller hoftene til pasienten. Forskjellige kabler som er nødvendige til overvåkning og behandling kan legges inn i stoffet, og lukkes med borrelås.

Tjosevik beskriver hvor mange ledninger og duppeditter en kritisk syk pasient kan ha koblet til seg: Scope-ledninger, blodtrykkmansjettledning, O2-monitorledning og rektal temperaturledning.

I tillegg kan pasienten også blant annet ha koblet til seg ventilasjonsutstyr, intravenøs væske, sprøytepumper, infusjonspumper, ventrikkelsonde, urinkateter, defibrillator og thorax-dren.


Spagetti

- Når du jobber med pasienter som er livstruende syke, må de undersøkes raskt og sendes videre til annen, ofte vanskelig behandling. De er da så ustabile at uhell i forbindelse med forflytning må elimineres - det betyr at vi må forberede transporten, helst før pasienten ligger der, sier Tjosevik. Fra sitt ståsted i akuttmottaket

ved Stavanger universitetssykehus har han sett hvordan ledninger som kveiler seg sammen kan forsinke transporten:

- Jeg har sett hvilke uhell man kan få. Jeg har opplevd at ledningene i verste fall blir en spagetti, som må løses opp før pasienten kan komme videre i systemet.

Ved akuttmottaket prøver de nå å bruke kabelsamleren hele tiden.

- Jeg har ikke tenkt så langt som til hva jeg ville brukt eventuelle prispenger til, men sånn umiddelbart tenker jeg at dette produktet kan utvikles. Det er mulig å diskutere om kabelsamleren kunne vært transparent, eller om den kunne hatt forskjellig farger, slik at de forskjellige komponentene hadde blitt sortert, sier Tjosevik, og legger til:

- Men det er også mange andre områder innenfor akuttbehandling hvor det er behov for nye ideer.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse