fbpx Gjør det mindre farlig å dusje Hopp til hovedinnhold
Kandidat 14

Gjør det mindre farlig å dusje

Farlige badesituasjoner i jobben gjorde at hjemmesykepleieren satt seg inn i sitt eget dusjkabinett. Resultatet ble skisse til dusjkabinett tilpasset hjelpetrengende og pleiere.

Smartpris: Dusjkabinett
Idemaker: Randi Semb Holtung, avdelingsleder hjemmesykepleien, Re kommune

 

Dusjkabinett i moderen bad er en stor utfordring når man blir hjelpetrengende, og for oss som skal hjelpe, sier sykepleier Randi Semb Holtung, som har mange år i hjemmesykepleien i Re kommune i Vestfold bak seg.


Trangt

Dusjkabinettene er trange å komme inn i. Pasienten må stå på ett bein i det han eller hun stiger inn i dusjen, og det er ingen sikre ting å holde fast i bortsett fra armaturet. Ofte er en krakk plassert på tvers innerst i dusjen. Før dusjen settes på må dørene helst lukkes for å unngå altfor mye vann på golvet utenfor, som medfører stor risiko for fallulykker. For den som skal bistå pasienten sier det seg selv at dette er en ganske umulig arbeidssituasjon. Må det være slik, var spørsmålet hjemmesykepleieren stadig oftere stilte seg. Hun lette i kataloger over utstyr til bad og i hjelpemiddelkataloger uten resultat.

Da Semb Holtung leste om Smartpris 2009 i Sykepleien, bestemte hun seg for å gjøre noe selv. Hun tok utgangspunkt i sitt eget kabinett og begynte å skissere løsninger.


Kabinett for framtida

- På «mitt dusjkabinett» er døren inn i kabinettet buet og plassert på den ene veggen, der det på ordinære kabinett ville vært en sidevegg. Kabinettet må være forsterket med en stolpe fra gulv til tak innerst i hjørnet og en ved døråpningen. Mellom disse må det være en stolpe i setehøyde, slik at det tåler tyngden av en person. Til den langsgående stolpen er det festet et sete med armlener og fotbrett, som kan vippes opp når det ikke er i bruk.

- Setet kan skyves sidelengs fra utsiden av kabinettet. Det gjør at pasienten kan sette seg på i «det tørre element», skyve seg inn i kabinettet og lukke døren, som har en utsparing som slutter rundt den langsgående stolpen og gjør det tett for vannsøl. Når pasienten sitter inne i kabinettet er det plassert et solid håndtak i front, forteller Semb Holtung.

Hun mener det også vil være ressursbesparende ved at enkelte pasienter kan bli uavhengige av bistand fra andre.

- Og ikke minst har det med livskvalitet å gjøre, at man selv kan ta hånd om sin personlige hygiene, sier hjemmesykepleieren.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse