fbpx Gode råd er dyre Hopp til hovedinnhold

Gode råd er dyre

Med en timepris opp mot 3 500 kroner kan du få råd av First House. Det er Bjarne Håkon Hanssens nystartede rådgivningsfirma. Om NSF og Legeforeningen blir kunder, gjenstår å se.

Kritikerne har ikke latt vente på seg etter at tidligere helseminister, Bjarne Håkon Hanssen, gikk ut i media og sa at han starter opp rådgivningsbyrået First House. Den tidligere helseministeren skal nå drive med lobbyvirksomhet overfor tidligere kolleger og venner.

Om NSF kan tenke seg å hyre inn den tidligere helseministeren for gode råd, ønsker ikke Lisbeth Normann å kommentere.

- Denne debatten har ikke vi tenkt å engasjere oss i, sier hun til Sykepleien.


Markedspris

I følge daglig leder i First House, Bjørn Richard Johansen, kommer firmaet prismessig å forlange rundt 2 500- 3 500 kroner timen. Det er ifølge Johansen dagens markedspris.


Karantene

Mye av kritikken som rettes mot Bjarne Håkon Hanssen går på at han misbruker tilliten han har fått gjennom politiske verv, for nå å tjene penger. Andre mener det er helt legetimt at han går over i pr- bransjen så lenge han får karantenetid.

Regjeringspolitikere kan få karantene  og/eller saksforbud fra tre måneder til ett år for saker de har arbeidet med i regjering.


Etikk

Marie Aakre er leder av Rådet for sykepleieetikk. Hun er enig i at Hanssen bør få karantene. Hvor lang den bør være, er hun usikker på.

- Det har med troverdighet å gjøre. Han bør jo også være interessert i å dempe habilitetsproblemer og lojalitetsbindinger til tidlligere kolleger og venner, sier hun.

Aakre tenker spesielt at rådgivning rundt samhandlingsreformen kan være en utfordring.

- Reformen er en av hans hjertesaker hvor han selv har interesser. Han vil nok se den gjennomført på en vellykket måte. Hvis han skal gi organisasjoner råd i å påvirke politikere i denne saken, er det viktig for ham å skille egne ønsker fra kundens ønsker, sier hun.

Hun synes imidlertid det er en redelig sak å starte opp firma.

- Han gjør det imidlertid ikke helt enkelt for seg selv når det gjelder roller, sier hun. 


- Hanssen er en ressurs  

- Hva ville du tenkt om NSF brukte ham som rådgiver?

- En må huske at kunnskap er en ressurs, ikke bare en trussel. Hanssen har helt klart kunnskaper som kan være en ressurs for sykepleierne, sier Aakre.

 

Reaksjoner i Media:

Her er noen av kommentarene fra dagens aviser og nettsteder:

- Som gammel sosialdemokrat er jeg skuffet over at Bjarne Håkon Hanssen nå skal lære folk med penger hvordan de skal takle Ap, sier Frank Aarebrot til Kampanje. 

Per Olof Lundteigen mener Hanssens overgang til rådgivningsbransjen er et etisk overtramp, i følge Dagbladet.

- De som kjøper Hanssens tjenester vil få et fortrinn. Det er også tvilsomt at en tidligere offentlig ansatt skal bruke den innsikten han har i styringsverket, til å tjene økonomisk på det, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til NRK.

- Om Helse-Norge kan klare seg ute Bjarne Håkon Hanssen? Sannsynligvis. Det ender vel med at  Anne-Grete Strøm-Erichsen ringer ved karantenetidens utløp  etter å ha svettet i månedsvis med å få leger og kommuner med på samhandlingsreformen, skriver redaktør i Ukeavisen ledelse, Magne Lerø.

 

Fakta om Lobbyvirksomhet  
 

Rådgivere, fagfolk og personer i interesseorganisasjoner møter politikere ansikt til ansikt. De prøver å informere, påvirke og forhandle om politikerens holdning.

Dersom en organisasjon ønsker å påvirke en sak som skal opp i stortinget, er det viktig å orientere den som er saksordfører. Dernest er det viktig å påvirke medlemmene i aktuelle komite.

Siden de aller fleste sakene er forberedt i et departement, vil lobbyister også prøve å påvirke politisk ledelse i departementet og sakens saksbehandlere.

Lobbyvirksomhet er helt lovlig. Alle som ønsker å påvirke politikerne står fritt til å ta kontakt med politikere og fremføre sine argumenter.

Dilemmaer kan imidlertid oppstå dersom interessegrupperinger blir for sterke og får påvirke politikere uten å møte reell motstand.

Å påvirke politikere mot penger og tjenester er korrupsjon. Det er strengt forbudt, men regnes likevel også som lobbyvirksomhet.

En dyktig lobbyist kan få med seg en annen politiker og legge til rette for en avtale mellom flere partier slik at to partier får støtte i en sak de føler er viktig, men stemmer mot sin overbevisning i en sak de føler er mindre viktig. Slik handling med å selge stemmegiving mot andres stemmegiving likner svært på korrupsjon, men kalles "politisk håndverk" og er tillatt.

Kilde: wikipedia0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse