fbpx Fortvilte i sykehjemskø Hopp til hovedinnhold

Fortvilte i sykehjemskø

Bekymring og fortvilelse preger livssituasjonen til eldre og pårørende som venter på sykehjemsplass. Det viser en ny doktoravhandling.

Aud-Mari Sohini Fjelltun forsvarte tidligere i år doktoravhandlingen "Å vente på sykehjemsplass: en studie av livssituasjonen til hjelpetrengende eldre og deres pårørende". i helsevitenskap ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Avhandlingen avslører at mange pårørende og pleiere til eldre som stod på venteliste for å få plass på sykehjem var fortvilte over de eldres situasjon.

- Pårørende og pleierne var ofte bekymret, særlig hvis de eldre hadde en langtkommet demenssykdom. De fryktet at de eldre kunne falle og bli liggende hjelpeløse, starte en brann, slippe inn uvedkommende, eller gå tynnkledd ut- og i verste fall fryse i hjel, forteller Fjelltun i en pressemelding fra UiT.

 

Ønsker å bo hjemme

- Flere av de eldre nektet å flytte på sykehjem. Dette var en viktig årsak til at flere pårørende takket "nei" til tilbud om sykehjemsplass, selv om de eldre stod på ventelisten, avslører Fjelltun og konkluderer:

- Å bygge flere sykehjemsplasser vil derfor ikke være noen gunstig løsning for alle eldre som har et stort behov for hjelp. Hvis pårørende skal være fornøyd med, og ta imot, tilbud om avlastning, må avlastningstilbudet være gunstig både for dem selv og de eldre. Flere pårørende opplevde at de eldre kom tilbake fra avlastningsopphold med et redusert funksjonsnivå.
Å bygge flere sykehjemsplasser vil ikke være noen gunstig løsning for alle eldre.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse