fbpx Si din mening! Hopp til hovedinnhold
HPV- Vaksine:

Si din mening!

Hvert år får rundt 300 kvinner livmorhalskreft og omlag 100 kvinner dør av sykdommen. Folkehelseinstituttet (FHI) har laget brosyrer om HPV vaksinen før vaksinasjonsprogrammet starter til høsten. FHI ønsker din mening.

Frem til 5. juli er det fritt frem for alle som ønsker det, å si sin mening. Folkehelseinstituttet er spesielt interessert i synspunkter fra barn og deres foreldre.


Frivillig tilbud 

HPV-vaksinen blir et tilbud fra høsten 2009. Den inngår da i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen gis til jenter i 7. klasse, men er et frivillig tilbud.


100 dødsfall hvert år

Hvert år rammes mellom 250 til 300 norske kvinner av livmorhalskreft. Av disse dør mellom 75-100 av kvinnene.

Vanligvis tar det 10-30 år å utvikle denne kreftformen. I underkant av 40 prosent av de som får diagnosen er under 45 år.

3 000 kvinner opereres hvert år for alvorlige forstadier til livmorhalskreft.


Slik gjøres det 

Vaksinen settes i overarmen. For å bli fullvaksinert må det gis tre doser i løpet av 6- 12 måneder.

Jentene som vaksineres blir spurt av helsesøster om de har hatt reaksjoner på andre vaksiner, om de bruker medisiner eller har andre helseproblemer.

Det er ikke farlig å bli vaksinert selv om man er forkjølet, men det er vanlig å utsette vaksinasjonen ved akutt sykdom og feber over 38 grader.


Bivirkninger

De mest vanlige bivirkningene er: Hevelse og ømhet i armen hvor vaksinen er satt. Feber, hodepine, kvalme oppkast, diarè og magesmerter.

Alvorlige og uventede symptomer skal rapporteres til legemmiddelmyndighetene.


Fortsetter undersøkelser 

Brosjyreteksten er sendt ut til mer enn 50 høringsinstanser. Folkehelseinstituttet gjennomfører også en kvalitativ undersøkelse blant jenter på det aktuelle alderstrinnet og deres foreldre. I undersøkelsen skal brosjyreutkastet diskuteres i fokusgrupper.


Helsesøstre får først 

I løpet av sommeren vil tilbakemeldingene fra høringen og undersøkelsene evalueres. Så skal det endelige informasjonsmateriale sendes ut.  Materialet vil bli sendt til landets helsesøstre før vaksineringsprogrammet starter.

Brosjyren informerer kort om livmorhalskreft og hvordan HPV- vaksinen kan beskytte unge jenter mot livmorhalskreft senere i livet. I brosjyren får leserne også informasjon om hvordan vaksineringen gjennomføres og eventuelle bivirkninger.

Les utkastet til brosjyre for barn og foreldre om HPV-vaksinen

Si din mening om brosjyreutkastet

3 000 kvinner opereres hvert år for alvorlige forstadier til livmorhalskreft.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse