fbpx Større pupper mot tre års kontrakt Hopp til hovedinnhold

Større pupper mot tre års kontrakt

Norske kommuner lokker med høyere lønn til sommervikarer. I Tsjekkia lokkes sykepleiere med gratis silikonpupper for å bli i jobben.

Lav lønn, i gjennomsnitt 900 euro i måneden, lokker tsjekkiske sykepleiere mot vest. Dette har blitt et stort problem for landets helsevesen. Sykehusene har sett seg nødt til å tilby ekstra goder for å få sykepleierne til å forlenge arbeidskontrakten, forteller International Herald Tribune. Og her holder det ikke med noen ekstra hundrelapper, som norske sommervikarer lokkes med.

På det private sykehuset Iscare i Praha tilbys gratis tysktimer, fem ukers ferie, eller en rekke varianter av plastisk kirurgi.

Sykepleier Petra Kalivodova har valgt brystoperasjon. - Jeg vil heller ha plastisk kirurgi enn gratis bil, sier hun til International Herold Tribune.

Det er definitivt tilbudet om plastisk kirurgi som har slått best an. Direktøren på sykehuset forteller at etter måneders slit med å finne kvalifiserte sykepleiere, har tilbudet om plastisk kirurgi bidratt til å øke søkermassen med ti prosent de siste tre månedene.

Sykehuset tilbyr for eksempel oppstramming av magehud eller oppbygging av brystene mot en arbeidskontrakt på tre år. Utgiftene til dette blir lavere enn å heve sykepleierlønningene, sier direktøren. Han ser ikke noe galt i å hjelpe kvinner til å føle seg vakrere.

Irena Pejznochova, talskvinne for det tsjekkiske sykepleierforbundet, ser heller ikke noe galt i lokkemidlene sykehuset i Praha bruker. Hun ser derimot en mulighet for å bedre imagen til sykepleiere på denne måten.

- Problemet er at folk fremdeles ser på sykepleiere slik de var presentert i tv-show fra kommunisttiden: som lavstatusarbeidere som tømmer bekken og vasker pasientrom.

Kritikere mener det er et tegn på krisen i det tsjekkiske helsevesen at arbeidsgiverne bruker slike ekstreme lokkemidler. Problemet med sykepleierflukt deler Tsjekkia med en rekke land verden over, spesielt i sør- og Øst-Europa, Afrika og noen land i Asia.

Bare det siste året har 1200 sykepleiere forlatt Tsjekkia, særlig med kurs mot Tyskland og England. Nylig måtte intensivavdelingen på et sykehus i Brno, Tsjekkias nest største by, stenge på grunn av mangel på helsepersonell, ifølge International Herald Tribune. 

0 Kommentarer

Annonse
Annonse