fbpx Lurer indiske sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Lurer indiske sykepleiere

Sykepleiere som ønsker å jobbe i Norge må søke om å få norsk autorisasjon. Indiske sykepleiere blir lurt til å betale blodpris for å få søknaden behandlet.

Hos Statens autorisasjonskontor koster det 930 kroner å behandle søknaden. 

På nettstedet asiasider.no fortelles det om hvordan enkelte firmaer i India tar over 40 000 norske kroner fra indiske sykepleier for å sende deres søknad til Statens autoriasjonskontor for helse personell (Safh). Firmaene presenterer tilbudet som om de kan garantere for at søkeren får jobb i Norge etter at søknadsbehandlingen er avsluttet. Imidlertid gis det ingen skriftlige garantier, og de får kun hjelp med søkeprosessen til Safh, hjelp til å søke om oppholdstillatelse og hjelp til å finne jobb.

Firmaene har ingen kontakter med norske arbeidsgivere, og kan på ingen måte garantere jobb. 

Advarer

Den norske ambassaden i New Delhi kom nylig med en advarsel på sine hjemmesider hvor det informeres om at det ikke er nødvendig å betale så store beløp til indiske agenter for assistanse med søknadsprosedyren. Hvem som helst kan søke om autorisasjon direkte. Videre informeres det også om manglende stillinger i sykepleiersektoren. 

- Ubehagelige saker

Per Haugum direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) bekrefter at han kjenner til problemet med agenter som tar seg grovt betalt for å «hjelpe» sykepleiere til Norge.

- Vi hadde for ikke lenge siden en sak hvor en indisk rekrutteringsagent tok seg godt betalt for å sende autorisasjonssøknader. Så vidt jeg husker skulle agenten ha mellom 6000 og 7000 kroner for jobben, forteller Haugum.

- Hva gjør dere i slike tilfeller?

- Det er ikke så mye vi kan gjøre, bortsett fra å varsle relevante myndigheter. Problemet er at det ofte ikke er noen relevante myndigheter å varsle. Vår oppgave er å behandle autorisasjonssøknader, og vi har ingen virkemidler hvis vi kommer borti saker hvor vi har mistanke om at søkere blir utnyttet. Det er forskjell på juss og moral her, selv om det kanskje ikke er lovstridig, så liker vi ikke disse sakene, sier han.

Haugum avviser at det er lettere å få gjennom en søknad dersom man bruker en agent. Tvert imot:

- Vi krever alltid individuelle søknader, og behandler ikke søknader uten avsender. Dersom noen velger å gå gjennom en agent, krever vi at søkeren gir agenten fullmakt til å søke på vegne av seg selv.

 

Så vidt jeg husker skulle agenten ha mellom 6000 og 7000 kroner for jobben, forteller Haugum.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse