fbpx Forhandlingsstart i KS-området Hopp til hovedinnhold
Lønnsforhandlinger

Forhandlingsstart i KS-området

- Jeg har tro på at vi vil få til en bra lønnsutvikling for medlemmene våre. Men det er forhandlingene om offentlig tjenestepensjon som blir det viktigste i årets tariffoppgjør, sier forhandlingsleder i Unio-kommune, Helga Hjetland.

Unio-kommune krever at KS følger opp Likelønnskommisjonens anbefalinger og de vurderingene som blir gjort av det partssammensatte utvalget som ser på lønnsveksten i kommunal sektor.

Lønnsutviklingen i årets mellomoppgjør, ble i stor grad avtalt mellom Unio-kommune og KS i fjorårets hovedtariffoppgjør. Når det gjelder likelønn, krever Unio-kommune at Likelønnskommisjonens anbefalinger, og partenes felles målsettinger når det gjelder prioritering av kvinnedominerte utdanningsgrupper, må videreføres og forsterkes.

Forhandlingsfristen i KS-området er ved midnatt 30. april. Kravene vil bli konkretisert i løpet av forhandlingene. Kommer ikke partene til enighet innen fristen, blir det mekling i slutten av mai.

Felles pensjonskrav

Men først og fremst handler mellomoppgjøret om pensjon. I dag leverte Unio-kommune og de andre for i KS-området felles krav om offentlig tjenestepensjon og afp.

Slik er hovedtrekkene i kravet som i dag ble overlevert statens forhandlingsleder:

  • Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.
  • Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.
  • Tjenestepensjonsordningen gjøres gjeldende for alle med 20 prosent stilling eller mer.
  • Det kreves at ytelsen ved 62 år i tidligpensjonsordningene er minst like god som i dagens afp- ordning.
  • Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til hel tidligpensjon ved 62 år enn til dagens afp.
  • Fra 65 år garanteres alderspensjon på minst 66 prosent av sluttlønn opp til 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden ved 30 års opptjening.
  • Særaldersgrensene sikres og videreføres med dagens ytelsesnivå.

Kravet innebærer at de bærende prinsipper i dagens ordning videreføres. Organisasjonene krever også at det ved tilpasning av tjenestepensjon og afp tas hensyn til bredden i yrkesmønstrene.

Forhandlingene om offentlig tjenestepensjon blir det viktigste i årets tariffoppgjør.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse