Kunnskapssenteret får kritikk
Helsedirektoratet kritiserer Kunnskapssenteret for Helsetjenesten for ikke å ha gjort en god nok jobb i en ny rapport om helse og kosthold.
Divisjonsdirektøren i direktoratet etterlyser blant annet en studie som han selv var veileder for ved Universitetet i Oslo.
Helsedirektoratet er ikke fornøyd med Kunnskapssenterets rapport
som oppsummerer forskning på effekter av sunnere kosthold og
økt aktivitet.
På direktoratets nettsider stiller divisjonsdirektør Knut-Inge
Klepp spørsmål ved metodene Kunnsapssenteret benytter i
oppsummeringen.
- Viktige studier, inkludert undersøkelser om ulike
sosialgrupper, som nettopp viser effekt overfor ulike sosial
grupper er ikke er inkludert i kunnskapsoppsummeringen, sier Klepp.
- Nærmest verdiløs
- Vi mener rapporten er for snever og gir oss lite informasjon
vi kan gjøre oss nytte av. Kunnskapssenteret har ikke gjort en god
jobb med denne rapporten, den er nærmest verdiløs, sier Klepp til
Aftenposten.
- Rapporten er godkjent av Kunnskapssenterets ledelse, sier
seniorforsker Geir Smedslund ved Kunnskapssenteret, utover det har
han ingen kommentar til Aftenposten.
Savner studie
Klepp mener et eksempel på en viktig studie som er utelatt i
oppsummeringen, er et norsk forskningsprosjekt som
dokumenterer utjevning av sosial ulikhet ved innføring av gratis
skolefrukt.
Denne studien ble utført av Avdeling for
ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). Knut-Inge Klepp
har tidligere vært ansatt som professor ved denne avdelingen.
Ifølge UiOs nettsider var Klepp også hovedveileder for
skolefruktstudien han etterlyser i kunnskapsoppsummeringen.
Les Kunnskapssenterets rapport
her.
Les Helsedirektoratets kommentar
her.
Les Universitetet i Oslos omtale av skolefrukt-studien
her.
0 Kommentarer