fbpx KS sikter på de høyest utdannende Hopp til hovedinnhold

KS sikter på de høyest utdannende

KS signaliserer at de ønsker å prioritere de høyest utdannede gjennom det de kaller et "treffsikkert" lønnsoppgjør i år. Likelønnsløft har de ingen planer om å ta i de sentrale forhandlingene.

- Det er et høyskole- og universitetsstempel her, sier Olav Ulleren i Kommunenes Sentralforbund (KS) og viser til KS' forarbeider til årets lønnsoppgjør.
- Samtidig må vi sørge for at kommunene er attraktive for den typen kompetanse det er behov for, sier han.

- Det er ingen fordel for oss å ligge lavest i lønnsutviklingen når hovedutfordringen er å rekruttere arbeidstakere, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes. 
KS holder seg til en ramme på 5 prosent. Minus overheng og glidning (se faktaboks) vil det si 3,34 prosent, eller litt i underkant av 6 milliarder kroner, ifølge KS.

Gjennom hovedtariffavtalen i kommunal sektor forhandler partene om lønnen til ufaglærte, faglærte, høyskolegrupper og undervisningspersonell - deriblant sykepleiere - i sentrale forhandlinger. Disse forhandlingene starter om en uke. 
Topp- og mellomledere, samt leger, tannleger, rådgivere og jordmødre har lokale lønnsforhandlinger. 

Likelønn

- Vi har ikke planer om å ha noen føringer på likelønn i de sentrale forhandlingene, sier Ulleren.
- Tilbakemeldingene vi har fått fra kommunene, tyder på at de fleste ønsker en lokal pott til likelønn, sier han.
Unio på sin side krever i sin inntektspolitiske uttalelse for 2008 en opptrappingsplan for likelønn. Et forslag fra Likelønnskommisjonen er at lønnsveksten i offentlig sektor kan være høyere enn privat sektor. 

Afp på vent

Utfallet av forhandlingene i det private næringsliv vil legge føringer i pensjonsspørsmålet når det kommer til kommunesektoren. KS ser imidlertid gjerne at partene lander på å utsette de konkrete spørsmålene rundt afp til neste års mellomoppgjør.

- Dette er altfor viktige og kompliserte spørsmål å sitte og søle med klokken to om natten, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes.

Starter neste uke

KS forhandler for 429 kommuner (alle unntatt Oslo), 18 fylkeskommuner og 450 bedrifter. På andre siden av forhandlingsbordet sitter Unio (med Norsk Sykepleierforbund som medlem), LO Kommune, YS-K og Akademikerne. 

Forhandlingene i kommunesektoren starter 7. april.

[Lønnsoverheng]  Forskjellen mellom det lønnsnivået du har ved utgangen av et år, og gjennomsnittslønna det samme kalenderåret.
[Lønnsglidning]Lønnsutvikling i en tariffperiode som skyldes andre tillegg enn de som blir gitt ved de sentrale forhandlingene. Det kan for eksempel være lønnsutvikling etter lokale forhandlinger og personlige tillegg. 
Lønnsglidning angir forskjellen mellom total lønnsøkning i en bestemt periode, og tariffmessig lønnsøkning i samme periode.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse