fbpx Gir utstyr, får kunnskap Hopp til hovedinnhold

Gir utstyr, får kunnskap

I dag reiser sykepleierstudent Michal Råberg til Montenegro med bilen fullt av medisinsk utstyr. Om tre-fire uker håper han å komme hjem med en ferdig oppgave om sårstell.

Råberg hadde sin sykehjemspraksis på sykehjemmet Risan i Montenegro, et tilbud som etter hvert mange av studentene fra Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo har benyttet seg av. 

Hvordan pleiepersonellet i Montenegro håndterte pasienter med trykksår, gjorde sterkt inntrykk. Han så at eldre, sengeliggende lett fikk alvorlige og smertefulle trykksår. Terskelen for å klage over smerte er høy hos det tradisjonelt hardføre fjellfolket i Montenegro. 

Han endte opp med å fordype seg i det temaet under praksisen, og vil nå bruke fordypningsoppgaven til å studere sårstellet på Risan nærmere. 

– Jeg vil vinkle oppgaven mot kulturell forståelse av hvordan sykepleierne jobber. Det er mye som spiller inn: personellmangel, økonomiske forutsetninger, krigstraumer og holdningen til eldre i samfunnet, forklarer han mens han pakker utstyr inn i bagasjerommmet. 

Gavestrøm
Alle som drar til Montenegro fra Lovisenberg sørger for å ha noe med seg. Det er stor mangel på det mest elementære utstyret på Risan sykehjem. Råberg har blant annet med sengetøy som har blitt til overs på Diakonissehuset, et medisinskap fra Cathinka Guldberg-senteret og flere kasser med lærebøker i sykepleie på engelsk. 

– De skal til et bibliotek som skal bygges opp på Risan. Noen av bøkene er også i ferd med å bli oversatt til serbisk, forteller han. 

Det norske nærværet bidrar til forandringer i positiv retning, men det er viktig å ikke være for belærende. Det legges vekt på samarbeid og det å hente ut kunnskapen sykepleierne har, forklarer Råberg. 

– Det er mange av dem som er dyktige sykepleiere, men egne problemer og mangel på ressurser gjør at de ikke får gjort en så god jobb som de kunne. 

– Forandringer skjer med små skritt hele tiden.

Tett kontakt
Samarbeidet med Risan ble dratt i gang av høgskolelektorene Adelheid Hillestad og Anne Lene Sørensen ved Lovisenberg diakonale høgskole. De har også vært sterke støttespillere for å bygge opp en sykepleierutdanning i Montenegro som nå står på egne ben.

I tillegg er det kommet i gang en utvekslingsordning på Cathinka Guldberg-senteret. En norsk sykepleier og hjelpepleier drar hvert halvår ned for å hospitere på Risan, og omvendt. Montenegrinske sykepleierstudenter kommer til det norske sykehjemmet i praksis.

 

Jeg vil vinkle oppgaven mot kulturell forståelse av hvordan sykepleierne jobber.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse