fbpx Turnus gir dårlig balanse Hopp til hovedinnhold

Turnus gir dårlig balanse

En litteraturgjennomgang av 85 undersøkelser viser sterk evidens for at skiftende arbeidstid gir dårlig balanse mellom arbeids- og privatliv. Spesielt for kvinner

En ny rapport om arbeidstid og sosiale konsekvenser, som Nordisk Ministerråd har gitt ut, viser at lange arbeidstider og overtid ofte fører til dårlig balanse mellom arbeid og privatliv. 

Familien
Mindre tid sammen med familien, dårligere søvn og økt stress er noen av forklaringene. En av konsekvensene ved skiftarbeid er at det påvirker søvnen og gjør en trøtt. Dette påvirker igjen hvor opplagt man føler seg på dagtid, samt overskuddet i forhold til familien. Funnene viste sterk evidens, spesielt blant kvinnene. Blant mennene var resultatene mindre entydige. 

Positivt
Men forskerne har ikke bare funnet negative konsekvenser:
Undersøkelsen viser også at innflytelse på arbeidstiden i forbindelse med skiftende arbeidstid, kan ha positiv innvirkning på balansen mellom arbeid og privatliv. Innflytelse gir blant annet større mulighet for å tilpasse familiens behov. 

Rapport
Resultatene er sammenfattet i en rapport som har tatt utgangspunkt i mer enn 85 internasjonale vitenskaplige undersøkelser.
Les mer om rapporten  på Det danske forskningssenter for arbeidsmiljø.


0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse