fbpx Skeptisk Spekter, nøktern KS Hopp til hovedinnhold

Skeptisk Spekter, nøktern KS

- Likelønnskommisjonens forslag om å sette av 3 mrd til utvalgte grupper i ekstraordinære lønnsoppgjør er ikke gjennomførbart, hevder Spekter. KS er mer forsiktig i sine uttalelser.

- Forslaget innebærer at den hundreårige tradisjonen vi har i Norge om å føre lønnsforhandlinger mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, forrykkes, hevder Spekters på sin nettside.

Tror ikke på det selv
- Med de forbeholdene og forutsetningene kommisjonen tar, kan det se ut som om medlemmene selv ikke tror på forslaget. Det kan ikke være aktuell politikk å flytte forhandlingsareaen fra partene til storting og regjering, sier viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Lokale forhandlinger løser det meste
Ifølge Spekter ligger løsningen på likelønnsutfordringene i økt fleksibilitet og lokale tilpasninger.

- Vi kan løfte lønnen for mange kvinner dersom arbeidstakerorganisasjonene er villige til å tenke nye tanker og akseptere lokal lønnsdannelse og vurdere mer fleksible arbeidstidsordninger, ifølge Bratten.

Hennes håp er at arbeidstakerorganisasjonene ønsker å bidra til flere lokale forsøk som både ansatte og arbeidsgivere er godt fornøyd med.

Fødselspermisjon
Likelønnskommisjonen foreslår også å tredele fødselspermisjonen: En tredel forbeholdes mor, En tredel forbeholdes far og den resterende delen fordeles valgfritt.
Dette er tiltak som Spekter er mer positivt innstilt til.

- Spekter har hele tiden hevdet at familiepolitikk og arbeidslivspolitikk henger nøye sammen i arbeidet for økt likelønn. Det er gledelig at kommisjonen også fokuserer på dette, sier Bratten.

KS
KS er langt på vei enig med Spekter, men er ikke like opprørt over kommisjonens rapport.
- Økt bruk av lokale forhandlinger er i tråd med KS og kommunenes vurdering av hva som er hensiktsmessige tiltak for å minske lønnsforskjellene, sier Per Kristian Sundnes i en pressemelding like etter at kommisjonens rapport er offentliggjort.

Når det gjelder om tre milliarder kroner fra regjeringen for å gi kvinner i offentlig sektor et lønnsløft, mener KS det er avhengig av at partene i arbeidslivet og myndighetene blir enige om at lønnsveksten i offentlig sektor skal være høyere enn i den private. Samt at det ikke skal utløse kompensasjonskrav fra andre grupper ved neste korsvei.

Arbeidstakerne
Så mens arbeidsgiverne tar imot rapporten med et noe lunket håndtrykk, er arbeidstakernes organisasjoner svært så fornøyd.

NSFs forbundsleder, Lisbeth Normann mener dehar fått "krutt fra kommisjonen".
- Likelønnskommisjonen har innsett at det må tas omfattende grep for likelønn, og vi har fått et gledelig gjennomslag for at det må settes av penger over statsbudsjettet til å gjøre et ekstra lønnsløft for de kvinnedominerte utdanningsgruppene i offentlig sektor, sier sier hun.

Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland er også fornøyd:
- Likelønnskommisjonen vil ha et lønnsløft på rundt tre milliarder for utvalgte kvinnedominerte yrker i offentlig sektor. Dette er helt riktig og nødvendig, sier Hjetland.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse