fbpx Sikrere pasienter Hopp til hovedinnhold

Sikrere pasienter

Nå kan sykepleiere videreutdanne seg innen pasientsikkerhet og få ti høgskolepoeng. Den svenske utdanningen er sannsynligvis den eneste i sitt slag i Norden.
«Patientsäkerhet – teori och praktik» er i regi av Den Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Sverige. Utdanningen er myntet blant annet på ledere, klinisk praktiserende, pasientsikkerhetsansvarlige, virksomhetsutviklere og lærere innen helsepersonell-yrker.
Forsker og sykepleier ved KTH, Synnöve Ödegård, har fått oppdraget å utforme kurset. Hun er forfatter av antologien «I rättvisans namn, ansvar skuld och säkerhet i vården» som kom ut i 2007. I tillegg har hun arbeidet med pasientsikkerhetsspørsmål på nasjonalt nivå i 16 år og disputerte innen emnet i 2006.

Inspirasjon utenfra  
- Jeg interesserer meg for hvordan andre bransjer arbeider med sikkerhet, blant andre kjernekraftindustrien, norsk offshoreindustri og flybransjen, sier Ödegård.

Gjennom forskningen sin kom hun i kontakt med Irene Tael, som har jobbet i mange år med sikkerhet og kvalitet i kjernekraftindustrien. I høst kom Tael også til KTH. Sammen har de utformet kurset som starter i mars og går over seks seminarer med siste samling 9. juni. Litteraturen er svensk og engelsk. Maks 40 personer kan delta. 

-  Foreløpig har vi fått nesten 30 påmeldte, ingen fra Norge ennå, men de er hjertelig velkomne, oppfordrer Ödegård.
Påmeldingsfristen er 15. januar.

Temaer
Til hvert seminar blir en teoretiker og en praktiker invitert til å forelese, fortrinnsvis fra den etablerte sikkerhetsforskningen som helsevesenet hittil ikke har benyttet seg noe særlig av. Målet er å tilby et fordypningskurs som skal gi en bedre forståelse av sikkerhet. 

-  Vi kommer ikke til å lære ut metoder for analyser, det forutsetter vi at de fleste allerede har redskap for, sier Ödegård.

Temaene for de seks seminarene vil være:
1 Sikkerhet og systemsyn
2 Organisasjonsperspektiv på sikkerhet
3 Mennesket som ressurs
4 Verktøy/metoder for sikkerhetsarbeid
5 Pasientens deltakelse, person-alets arbeidsmiljø og sikkerhet
6 Deltakernes sammendrag og arbeidet fremover 

- Ser bra ut
Seniorrådgiver ved nasjonal enhet for pasientsikkerhet tilknyttet Kunnskapssenteret i Norge, Marianne Tinnå, sier de ved enheten synes det er fint at det tas initiativ til utdanning innen pasientsikkerhet også i Norden. 

-  Vi er ikke kjent med om det er andre nordiske land som har videreutdanning innen pasientsikkerhet.

Det er behov for en slik utdanning, og det svenske opplegget ser bra ut, ut fra det lille vi vet så langt.
Hun legger til at hvis det ikke blir en norsk utdanning, helst med oppstart høsten -08, vil Tennå og hennes kolleger arbeide for å få en nordisk utdanning.

For ytterligere informasjon om den svenske utdanningen kan Synnöve Ödegård kontaktes: synnove.odegard@sth.kth.se

Jeg interesserer meg for hvordan andre bransjer arbeider med sikkerhet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse