Flere får ny pupp med en gang
I Oslo får nå tre kvinner i uken innlagt protese samtidig som kreften fjernes.
Pupp til folket, var slagordet til Lise Askvik i 2012. Hun gikk i bresjen for brystkreftopererte kvinner som ikke ville vente i årevis på å få nytt bryst. 1. mars 2012 demonstrerte flere av dem foran Stortinget og viste fram arrene sine for politikerne.
Helseminister Jonas Gahr Støre svarte i oktober samme år med å foreslå 100 millioner kroner for å få ned ventetiden for brystrekonstruksjon. Flere skulle få bryst med protese, og flere skulle få bryst av eget vev.
Les om Toris seks år lange vei for å bli frisk og få nytt bryst etter brystkreft.
Ventet i ti år
Oslo universitetssykehus (OUS) har fortsatt ventetid for slike operasjoner. Men på ett år er ventetiden på rekonstruksjon med eget vev redusert fra om lag 500 til 120 uker. Altså fra nesten ti til to år.
Ventetiden for sekundær rekonstruksjon med protese har blitt redusert fra 208 til 52 uker. Også køen for å bli utredet er stor – om lag 25 uker for både rekonstruksjon med protese og eget vev.
– Primær rekonstruksjon har økt fra én til tre per uke, forteller Kim Alexander Tønseth, avdelingssjef for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi.
– På sikt vil det bli enda flere primære rekonstruksjoner, som igjen vil føre til mindre behov for sekundære rekonstruksjoner. Det er bra og effektivt.
– Er det?
– Ja, såfremt man oppnår godt resultat. Det er viktig at dette gjøres i samarbeid mellom brystkirurger og plastikkirurger. Problemet er at det er vanskelig å få fatt i plastikkirurger på sykehus der det kun er brystkirurger, fordi de fleste av dem søker seg hit til Oslo-regionen.
Faglig kamp
Noen steder, for eksempel i Drammen, legger brystkirurgene inn protese.
– Hva synes du om at brystkirurger utfører den rekonstruktive kirurgien?
– Så lenge det gjøres bra, er det jo greit. Men et godt prinsipp er at kirurgen som fjerner svulsten ikke skal tenke på rekonstruksjon. Han kan tenke at hvis jeg fjerner for mye, kan det bli vanskelig å rekonstruere. Dessuten bør man ha erfaring før man gjør en rekonstruksjon, mener Tønseth.
Konstruksjon med eget fettvev har også brystkirurger lyst til å lære seg:
– Men her er det mange meninger i fagmiljøet.
Mange valg
– Er ikke konstruksjon med eget vev best for å oppnå to like bryst?
– Det er fordeler og ulemper med alle metoder. Hvis man ikke skal ha strålebehandling og huden er fin etter kreftoperasjonen, kan man legge inn protese i løpet av en time. Mange ønsker minst mulig kirurgi.
En fordel med rekonstruksjon med eget fett, er at man slipper potensielle komplikasjoner som at protesen sprekker eller at den blir hard.
Flere ønsker ikke å rekonstruere nytt bryst, men bruker heller ekstern protese.
– Er det de yngste som vil ha nytt bryst fortest mulig?
– Nei, kvinner velger og reagerer uavhengig av alder.
Det kan være minst like dramatisk for en godt voksen dame å miste brystet som for en ung.
Flere får bryst i Bærum
OUS har stort press på rekonstruksjon.
– Vi er glade for alt som gjøres andre plasser. Bærum og Hamar har nyopprettet tilbud, og tar nå inn flere. Det avlaster oss.
Tønseth tror ventetiden vil bli akseptabel om et par år.
– Det vil si ventetid under to år. Men i praksis vil det si ett år, for det tar rundt et år før selve kreftbehandlingen er over.
Noen ønsker ikke en ny stor operasjon etter kreftoperasjonen.
– Men så går det et års tid og man ønsker seg mer symmetri, og er klar etter et eller to år. Enten protese eller med eget vev, sier Tønseth.
– Tilpasser oss hver eneste pasient
– Primær rekonstruksjon er nok fremtiden for mange av pasientene som fjerner sitt bryst. Men det passer ikke for alle, sier Jørgen Utvoll, som også er plastikkirurg på OUS.
Også han er forsiktig med å si hva som er best type rekonstruksjon:
– Hver eneste rekonstruksjon er tilpasset pasienten. Faktorer som alder, høyde, vekt, røyking, andre sykdommer, medisiner, fettfordeling, psykisk status, hudkvalitet er avgjørende for valget, sier Utvoll.
– Med noen kan vi nå målet med mange metoder, med andre har vi færre muligheter. Og selv om metodene som prinsipp kan være like, blir det gjort tilpasninger og endringer på hver eneste operasjon for at den skal passe best til pasienten. Det er for eksempel mange måter å gjøre latissimus på.
Fakta:
Primær rekonstruksjon: Gjøres med en gang man fjerner brystet på grunn av kreft.
Sekundær rekonstruksjon: Foregår etter at brystet er fjernet og pasienten er ferdig med all annen kreftbehandling.
Ventetid for brystrekonstruksjon
Ventetid for protese:
Bergen: 78 uker
Oslo, Stavanger, Tromsø, Hamar og Skien: 52 uker
Molde: 26 uker
Østfold: 24 uker
Ventetid for bryst av eget vev:
Bergen: 204 uker
Oslo: 120 uker
Skien: 104 uker
Stavanger og Tromsø:
52 uker
Trondheim: 30 uker
Molde: 26 uker
Østfold: 24 uker
Kilde: Fritt sykehusvalg
Kommentarer