fbpx En timelønn på 191 kroner! Hopp til hovedinnhold

En timelønn på 191 kroner!

NSF-leder Eli Gunhild By

NSFs ledelse har ingen grunn til å være fornøyde med en pensjonistlønn som får den konsekvens at pensjonerte sykepleiere/spesialsykepleiere og jordmødre skvises ut av sine faste stillinger, skriver Randi-Elisabeth Dalhaug.

NSFs nettsider 22. april 2016 presenteres en smilende og fornøyd forbundsleder, som uttrykker glede over at «Regjeringen nå sørger for at pensjonerte sykepleiere kan få jobbe uten avkortning i pensjon.»

Etter klage og misnøye fra mange pensjonerte sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre, har Regjeringen tatt denne saken til ny vurdering. Et nytt lovforslag er fremmet og trer i kraft 1. Juli 2016. Dette innebærer at pensjonerte sykepleiere kan arbeide på såkalte pensjonistvilkår uten at alderspensjon avkortes. Det forutsettes at pensjonsvilkårene er av tilsvarende karakter som ordningen i Statens Pensjonskasse og KS-området. Disse områdene har slike ordninger.

Denne nye loven vil medføre at sykepleiere/spesialsykepleiere og jordmødre tilbydes pensjonistlønn (191 kroner per time uavhengig av hvilken stilling/tidligere lønn man hadde). Det kun å gå på pensjonistlønn betyr en altfor løs, nærmest uforsvarlig tilknytning for pensjonistene til sin arbeidsplass. Man blir ikke oppdatert i nye data, fagdager, ikke internundervisning, ei heller beskjeder på mail. Det blir umulig å utføre en forsvarlig jobb.

Sykepleiermangelen vil øke

I samfunnet er det stor mangel på sykepleiere/spesialsykepleiere og jordmødre. Man blir oppfordret til å jobbe lenger. Fra politisk hold hevdes det at man har stort behov for personer med kompetanse og erfaring innen helsefaget. Mange av mine kolleger har denne etterspurte erfaring og kompetanse. Flere i mitt kollegie har gått ut av sine fulle stillinger ved 62 års alder og valgt ordningen med å jobbe 38 prosent i tillegg til pensjon.

Nå blir denne muligheten fjernet, og får tilbakevirkende kraft. Konsekvensen av en slik lovendring blir at mangelen på sykepleiere/spesialsykepleiere og jordmødre vil øke mer.

I 2013 gikk Fagforbundet til sak for at deltidsansatte skulle få rett til innmelding i KLP.

Det har ikke fått konsekvenser for deres medlemmer. Barnepleiere og hjelpepleiere kan fortsatt jobbe i 38 prosent stilling uten trekk i pensjon. Det er selvsagt bra for denne gruppen.

NSFs ledelse har ingen grunn til hverken å smile eller være fornøyde med en pensjonistlønn som i tillegg får den konsekvens at pensjonerte sykepleiere/spesialsykepleiere og jordmødre skvises ut av sine faste stillinger. Dette er en elendig avtale!

Hva med Arbeidsretten?

Som mangeårig medlem av NSF er det en stor skuffelse over at NSFs leder kort meddeler at NSF ikke har noe innvirkning på forandringer av loven. Dette medfører ikke riktighet, da NSF har hatt lovendringen til høring. Så vidt jeg har kunnet se, har høringsvaret ikke blitt presentert.

Jeg vil forvente at juristene i NSF kan behandle denne saken og vurdere om den kan tas opp i arbeidsretten. Som et seriøst forbund som NSF kan man ikke være bekjent av, og være tilfreds og fornøyd med, at arbeidsgivere mister arbeidstakere med lang erfaring og bred kompetanse.

Det kun å gå på pensjonistlønn betyr en altfor løs, nærmest uforsvarlig tilknytning for pensjonistene til sin arbeidsplass.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse