fbpx Ber sykepleiere svare om antibiotikaresistens Hopp til hovedinnhold

Ber sykepleiere svare om antibiotikaresistens

Illustrasjonen viser en sykepleier som underviser.

Europeiske helsemyndigheter vil vite mer om hva helsepersonell kan om antibiotika og resistens og vil gjerne ha svar fra norske sykepleiere.

– Sykepleiere er tett på pasienten i alle ledd av helsetjenesten, sier Nina Kristine Sorknes, sykepleier og seniorrådgiver i avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging hos Folkehelseinstituttet.

– De har dialog både med pasienter og forskrivere. Som gruppe har de kraft til å påvirke, og de gir viktige bidrag i arbeidet med å redusere antibiotikaresistens. Derfor er det viktig å kartlegge deres kunnskap og holdninger til antibiotikabruk og resistensproblematikk.

Vil ha svar fra mange

Det er European Center for Disease Prevention and Control og Public Health England som står bak undersøkelsen, som skal ta mellom fem og ti minutter å svare på. De ønsker svar fra alt fra leger, sykepleiere, til apotekere, sykehusforskere, pleieassistenter, tannleger og helsefagstudenter.

Sykepleiere gir antibiotika

– Hva slags rolle ønsker dere i Folkehelseinstituttet at sykepleiere skal ha i arbeidet mot antibiotikaresistens?

– Sykepleiere er den yrkesgruppen som administrerer antibiotika og overvåker at antibiotika gis i korrekt dose, administrasjonsform og at varigheten av behandlingen overholdes, sier Nina Kristine Sorknes.

– I tillegg har de en viktig rolle i å overvåke både behandlingseffekt og mulige bivirkninger.

Hun legger til:

– Ikke minst har sykepleiere en sentral rolle i å forebygge smittespredning ved å anvende basale smittevernrutiner, for eksempel håndhygiene og hanskebruk. Dette vil redusere presset på behovet for antibiotika.

Lenke til undersøkelsen: Undersøkelse av helsepersonells kunnskaper og holdninger til antibiotika og antibiotikaresistens

Les også: Slik kan sykepleiere redusere antibiotikabruken

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse