Én av fem berørte etter 22. juli får ikke helsehjelpen de trenger
Én av fem berørte etter terrorangrepene 22. juli 2011 får ikke den helsehjelpen de trenger. Mange sliter med traumer og er sykmeldt, ifølge en undersøkelse.
Rundt 10 prosent av de overlevende og 35 prosent av de etterlatte er helt eller delvis sykmeldt eller uføretrygdet, viser undersøkelsen som er utført av Støttegruppen etter 22. juli.
– Det er mange varsellamper som lyser når vi ser resultatene, sier støttegruppens leder Lisbeth Røyneland til VG.
72 prosent av de overlevende og 85 prosent av de etterlatte svarer at de påvirkes negativt i hverdagen, og at de lever med traumer og fysiske skader.
– Det ble gjort mye etter terrorangrepene, og mange fikk god hjelp. Men vi vet også at mange synes at hjelpen forsvant for fort, og at helsetjenesten burde vært mer oppsøkende fordi en del overlevende først etter en stund følte behov for hjelp, sier helseminister Bent Høie.
På bakgrunn av funnene i undersøkelsen ønsket Støttegruppen to tiltak, og har fått gjennomslag for begge.
Det ene ønsket var bedre hjelp for berørte til å finne fram i hjelpeapparatet. I neste års budsjett bevilger Høie 2,5 millioner kroner til landets fem regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).
– Nå skal RVTS etablere et kontaktpunkt i hver region, slik at de berørte kan veiledes til de ulike tjenestene og tilbudene som finnes, sier Høie.
I tillegg får Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) bevilget 4,5 millioner kroner til et større forskningsprosjekt, for å innhente kunnskap om blant annet helsetilstanden til overlevende, etterlatte og pårørende, sier Høie.
0 Kommentarer