fbpx Kan få autorisasjon i Sverige Hopp til hovedinnhold

Kan få autorisasjon i Sverige

Ingvild Elsbak

Ingvild Hilling Elsbak tok sykepleierutdanning i Australia. Statens autorisasjonskontor (SAK) har bedt henne ta hele utdanningen på nytt. Svenskene vurderer det annerledes.

Sykepleien har tidligere skrevet om Ingvild Hilling Elsbak som dro til Australia for å studere sykepleie. Hun fikk toppkarrakterer og dro hjem til Norge. Hun var forberedt på at hun måtte ta nasjonale prøver og noe ekstra praksis. Men hun var ikke forberedt på beskjeden om at hun måtte ta hele utdanningen på nytt.

Kan ikke sammenlignes

Elsbak har flere hundre tusen i studielån. Å ta hele sykepleierutdanningen på nytt er ikke et alternativ. Hun har bedt SAK om de kan si spesifikt hva det er hun mangler av kompetanse. Hun har fått til svar at hennes utdanning ikke kan sammenlignes med den norske og at utdanningen ikke oppfyller kravene i EU- direktivet.

- Det er jeg ikke enig i. Jeg har i min klage lagt ved over 100 sider som detaljert beskriver innholdet i utdannigen jeg har tatt, sier hun.

System i Sverige

Etter det Sykepleien kjenner til, kan det virke litt tilfeldig hvem som får norsk autorisasjon med noe ekstrafag, og hvem som ikke gjør det. Elsbak hadde imidlertid hørt rykter om at Sverige har et påbygningsløp dersom utdanningen vurderes som jevngod med den svenske sykepleierutdanningen.

- Jeg søkte derfor om autorisasjon i Sverige. Hvis jeg kan få autorisasjon der, må SAK gi meg norsk autorisasjon, sier hun.

Se til Sverige

For ett par dager siden fikk Elsbak en gladmelding:

- Jeg fått svar fra Sverige. Socialstyrelsen skriver at de vurderer at min utdanning er på samme nivå, lengde og innhold som den svenske sykepleierutdanningen. Derfor kan jeg nå fullføre et kvalifiseringsløp i Sverige med en teoretisk fagtest, kurs i svenske nasjonale fag, svensk praksis og språktest, sier hun.

Sverige følger de samme reglene som Norge når det gjelder å kvalitetssikre innholdet i sykepleierutdanningen.

- Svaret jeg fikk fra de svenske myndighetene, er svaret jeg hadde forventet å få fra SAK i Norge. Svenskene har med andre ord anerkjent min australske sykepleierutdanning som jevngod med den svenske utdanningen, sier hun.

(Teksen fortsetter under faksimilen)

Ting tar tid i Norge

For fem år siden fikk Helsedirektoratet i oppdrag om å lage ny ordning for å vurdere utdanninger tatt utenfor EØS. Et forslag til regelendringer skulle etter planen kunne tre i kraft i 2011.

Helsedepartementet og NSFs forbundsleder Eli Gunhild By sier til Sykepleien at et utvalg jobber med saken og at det skal legges frem forslag til bedre ordning i januar 2015.

- Jeg håper på ordning i saken før det har gått 5 nye år, sier Elsbak.

LES: Oppdraget Helsedirektoaratet fikk av Helsedepartementet i 2009.

Epler og pærer

Elsbak mener hovedproblemet i saken er at SAK sammenligner forelesningstimer for studenter utenfor EU/EØS med antall timer full studiebelastning for studenter i Norge.

- Det gjelder ikke bare i min sak, men er et spørsmål vi utenlandsstudenter krever svar på fra SAK. Hvis man skal sammenligne timer for å gjøre en vurdering av utdanningen, må forelesningstimer sammenlignes med forelesningstimer. Og full studiebelastning må sammenlignes med nettopp full studiebelastning, sier hun.

Elsbak viser også til EU direktivet avdeling 3, artikkel 31, side 32.

- Der står det helt klart at det er 3 års studium ELLER 4600 timer fordelt på teoretisk og klinisk undervisning som skal ligge til grunn for en autorisasjonsvurdering, sier hun.

Ingvild Elsbak har klaget på SAK sin avgjørelse i Norge. Hun venter på at saken skal opp i Helsepersonellnemnda.



JEVNGOD:Svenskene synes Elsbaks australske sykepleierutdanning er jevngod med den svenske.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse