fbpx Bryter menneskerettighetene Hopp til hovedinnhold

Bryter menneskerettighetene

- Tvang er mye brukt i Norge, og det er dokumentert at bruken er vilkårlig, sier likestillings- og diskriminieringsombud, Sunniva Ørstavik og krever nytt lovverk.

- Det er sjeldent jeg som ombud går så hardt ut og krever en så omfattende lovreform. Men det må jeg gjøre nå fordi problemene er så alvorlige, sier likestillings- og diskriminieringsombud, Sunniva Ørstavik på LDOs nettside.


Høy bruk av tvang

Ifølge ombudet er tvang mye brukt i Norge, og det er dokumentert at bruken er vilkårlig.

- Det avhenger av hvor du bor og hvor du havner. Behandlingsinstitusjoner bruker tvang på svært ulike måter. Dette tilsier at det brukes tvang som ikke er nødvendig. Det er diskriminerende, sier Ørstavik.


Høie må ordne opp

Ombudet vil at helseminister Bent Høie ordner opp.

- Han forvalter et lovverk som gjør at norske helseinstitusjoner kan bryte menneskerettighetene, sier hun.

Norge ratifiserte nylig FNs konvensjon for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD). Det er likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) som fører tilsyn med at Norge overholder konvensjonen.

- Vi har gjort en omfattende gjennomgang av norsk rett, praksis og FN-komiteens arbeid med tvang. Derfor vet vi nok til å kunne si at tvangsbruk i Norge er uforenelig med menneskerettighetene, sier hun.


Ny lov

Ørstavik ber regjeringen om å erstatte lov om psykisk helsevern med et ikke-diskriminerende regelverk, som sikrer rett til likeverdig helsehjelp og ikke diskriminerer mennesker med psykososiale lidelser slik dagens lov gjør.

I 2015 skal Norge rapportere til FN om hvordan myndighetene sikrer menneskerettighetene til sine innbyggere.

Les LDOs anbefalinger til regjeringen.

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse