fbpx Stanser autorisasjoner Hopp til hovedinnhold

Stanser autorisasjoner

Helsedirektoratet stanser autorisasjoner for helsepersonell som er utdannet i land utenfor EØS- området.

Helsedirektoratet startet i mai en  gjennomgang av arbeidet i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH). Årsaken er å sikre at arbeidet med å autorisere helsepersonell skjer på en betryggende måte. Øyvind Sæbø fra Helsedirektoratet leder arbeidet.

Bakgrunnen for at Helsedirektoratet gjør dette, er alle sakene som blant annet VG har avslørt den siste tiden. Det er SAFH som gir autorisasjon til helsepersonell i Norge.

 

NSF bekymret

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann er bekymret for arbeidsmiljøet og hvorvidt avsløringene gjør pasientene utrygge på hvorvidt de får tilgang til den kompetansen de trenger.

- Vi har fått telefoner fra medlemmer som uttrykker bekymring for om kompetansen er til stede på alle vakter, og at man nå begynner å stille spørsmål om kolleger faktisk har fått autorisasjon som sykepleier på riktig grunnlag. Disse signalene må vi ta på alvor, sier Normann i en pressemelding.

Normann viser til at kravet om autoriasjon for sykepleiere er laget for å sikre at pasientene ivaretas, og er bekymret dersom SAFH-saken resulterer i at tillit til autorisasjonskontoret svekkes.

- Dette understreker viktigheten av at granskningen av SAFH får en fortgang slik at alle kort legges på bordet og nødvendige, sier hun.


Mye rot

Direktør i SAFH, Per Haugum, ba om permisjon fra sin stilling da direktoratet iverksatte en gjennomgang av virksomheten. Det skjedde etter at en rapport om Safh ble offentliggjort i VG.

Neste avsløring kom da Administrasjonssjef i SAFH, Liv Løberg, sa opp jobben i etter å ha innrømmet å ha forfalsket dokumenter om sin egen utdannelse. SAFH har politianmeldt forholdet.

Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Jørgen Holmboe, er konstituert som direktør i SAFH frem til 31. august 2010.


Stanset autorisasjonstildeling

- Autorisasjon av helsepersonell som er utdannet i land som NOKUT ikke godkjenner, er stanset. Dette dreier seg om helsepersonell som er utdannet i Irak, Den demokratiske republikken Kongo, Afghanistan og Somalia, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

I tillegg har Helsedirektoratet også stoppet autorisasjon av leger med utdanning blant annet fra Pakistan.

Bakgrunnen er en praksis der norske statsborgere har utdannet seg i land utenfor EØS-området - for eksempel Pakistan. Deretter har de dratt til Storbritannia og blitt godkjent for engelsk turnustjeneste, før de har søkt om turnustjeneste i Norge. SAFH har til nå godkjent dette.

- Denne godkjenningen er nå stoppet mens vi revurderer rutinene, sier Guldvog.


Ønsker oversikt

Helsedirektoratet arbeider med å få oversikt over hvor mange fra disse landene som er autorisert som helsepersonell i Norge de siste 5 årene før stansen i godkjenningen.

Helsedirektoratet går også igjennom internkontrollsystemer, rutiner for anskaffelser, prosedyrer for ansettelser og etatstyringen i SAFH. 

- Det er avdekket feil i de administrative rutiner på en rekke felter og vi har flere forhold vi ønsker å sjekke ut. Vi er igang med en medarbeidertilfredshetsundersøkelse, samt har samtaler med alle de ansatte. Målet er å kartlegge utfordringer og forbedringspunkter og risikoområder i virksomheten, sier Guldvog.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse