fbpx - Et sted går grensen Hopp til hovedinnhold

- Et sted går grensen

Tidligere hjemmesykepleier Ingvill Gravdal Hilt (32) mener det må være måte på hva helsearbeidere skal finne seg i.

Da Ingvill Gravdal Hilt (32) tidligere denne uken leste Dagbladets artikkel om nattevaktene som forlot MS-syke Bente Thire (52) etter en krangel om hvorvidt hun skulle flyttes i heis eller ikke, kjente hun seg alt for godt igjen.

I dag står hennes leserinnlegg på trykk i samme avis. Under tittelen «Jeg gikk også fra en pasient» forteller den tidligere hjemmesykepleieren fra Askøy utenfor Bergen om sine erfaringer fra pleie- og omsorgsyrket.

Typisk hverdag

- Jeg kjente meg dessverre veldig godt igjen. Dette eksempelet illustrerer typiske situasjoner som ansatte i hjemmesykepleien står overfor hver eneste dag, sier hun til Sykepleien.

Gravdal Hilt opplevde å bli utskjelt, slått og truet av brukere i sin tid som hjemmesykepleier.

- En gang ble jeg truet på livet av en bruker fordi kaffen var for sterk. Ved et annet tilfelle ble jeg slått fordi skivene var skåret på feil måte. Jeg har opplevd å ha med politibeskyttelse ved hjemmebesøk fordi brukere har gått til verbalt og fysisk angrep dersom lampene i stuen ikke ble tent i en bestemt rekkefølge, eller fordi jeg la fra meg ytterjakken på «feil» sted, forteller hun.

Ved en anledning valgte hun selv å forlate en eldre kvinne som freste i øret hennes at hun ville drept henne om hun hadde hatt krefter til det. Utbruddet kom etter at Gravdal Hilt ba henne velge ut en bluse hun kunne ha på seg.

Ensidig fokus

- Jeg hadde nådd et punkt der begeret fløt over. Så denne dagen valgte jeg å gå fra henne. Heldigvis hadde jeg en sjef som støttet meg hundre prosent. Hver dag minte han oss på at vi ikke skulle være søppelspann for noen. «Dere skal ikke ta imot sjikane og ufortjent hets fra noen. Da kan dere gå, og jeg skal ta støyten», sa han.

Gravdal Hilt er opprørt over politikerne som uttaler seg i saken om den MS-syke kvinnen. Leder for Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, Peter N. Myhre (Frp) gikk ut samme dag og sa at nattevaktene burde politianmeldes, mens nestleder Nina Bachke (Ap) ba bydelen se på saken umiddelbart.

- Politikerne er raske med å forhåndsdømme sykepleiere og andre helsearbeidere gjennom media. Og nok en gang blir det satt et ensidig fokus på verdigheten til mennesker som mottar hjelp fra det offentlige. Hva med verdigheten til pleierne? Den er det ikke så nøye med, skal en dømme ut fra uttalelsene til politikerne i denne artikkelen.

Provoserende

- Jeg blir veldig provosert av ordlyden. «Nattevaktene forlangte at de måtte bruke en heis for å flytte henne», sto det. Men hvem er det som forlanger hva her? Hvorfor er det slik at de som skal løftes, vet akkurat hvilke hjelpemidler som trengs, og selv skal få velge hvilke metoder som skal tas i bruk? Hvorfor er det slik at hjelpere i hjemmesykepleien spesielt, men også i mange andre offentlige hjelpeapparater, skal finne seg i hva som helst?

- Jeg stiller meg også litt undrende til innspillet fra Norsk sykepleierforbund dagen etter førstesideopplslaget, der de hevder at hovedproblemet med denne saken er at det brukes for mye ufaglært arbeidskraft. Jo, det stemmer, men hvilken relevans har det i denne sammenhengen? Ufaglært eller sykepleier, bør ikke rettighetene våre på arbeidsplassen være de samme? Selvsagt skal de det.

Ingvill Gravdal Hilt er sikker på at det ikke var en enkel avgjørelse å ta, da nattevaktene bestemte seg for å gå fra MS-syke Bente Thire. Men hun reagerer på Backes uttalelser om at det er uforsvarlig å la en person bli sittende igjen i en stol.

- Dersom en bruker har et hjelpemiddel i huset, og man som pleier ikke benytter seg av dette, er man fullstendig rettsløs dersom noe skulle skje. Det vil si at dersom en pleier velger, eller blir presset til, å la være å bruke hjelpemiddelet, og skader seg, vil det ikke bli registrert som en yrkesskade. Man står da selv ansvarlig for skaden, og man får ingen hjelp økonomisk.


Stolt av yrket

- Hovedpoenget mitt er at dersom det er hjelpemidler tilgjengelig i hjemmet til en bruker, så må vi få lov til å bruke disse. Jeg ser bare noen få alternativer pleierne i denne artikkelen kunne benyttet seg av. Et alternativ var å bruke hjelpemiddelet med makt, men det er selvsagt utelukket. Et annet alternativ ville være å løfte brukeren uten heis, men etter min oppfatning burde dette være utelukket også.

Gravdal Hilt jobbet i hjemmesykepleien fra år 2000 til 2005. I dag jobber hun i NAV. Men hun understreker at hun ikke på noen måte har rømt fra sitt opprinnelige yrke som følge av episodene hun viser til.

- Jeg trengte å gjøre noe annet en stund. Men jeg er veldig stolt av yrket mitt, og synes i utgangspunket at hjemmesykepleien er et fint sted å jobbe. Jeg har møtt mange fantastisk hyggelige og vennlige brukere gjennom jobben også.

 Etter leserinnlegget i Dagbladet har Ingvill Gravdal Hilt mottatt mange støttende henvendelser fra kjente og ukjente sykepleiere over hele landet.

Jeg har blitt utskjelt, slått og truet på livet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse